torsdag 31 oktober 2019

Ska vi krossas av maktens hjul?

Storforsen. Foto: Astrid Nydahl


”Jag tackar dig, att jag inte är något av maktens hjul, utan är ett med de levande varelser, som krossas av det.”
Rabindranath Tagore: Farande fåglar

Jag har den gångna veckan varit nere och grävt i den smuts och omoral som nu kännetecknar våra liv. Men hur ska en människa orka stå rak när allt pekar på att hon kommer att falla? Tagore menar att vi förr eller senare krossas av ”maktens hjul”, och jag tror att vi numera måste göra ett förtydligande. Maktens hjul är en samling nedbrytande effekter av fattade beslut. Besluten kommer inte bara från regering och riksdag utan också från lokala nivåer. 

Det som bryter sönder det svenska samhället visar sig i allt fler sektorer. Språket faller ner i obegripliga fragment. Skolorna anpassas till en fördumningsstandard som myndigheter beslutar om. Biblioteken är sedan länge tillhåll för den värsta pöbeln. Antalet afrikaner, araber och asiater som möter oss varhelst vi befinner oss, är inte bara oroväckande framtidstecken utan också, i allra högsta grad, uttryck för det som sker i nuet. Våldtäkter, enskilt och i grupp, liksom personrånen och ”galleriaterrorn” i form av helt öppna stöldräder i butikerna, inslagna butiksrutor, vapenvåld och sprängladdningar, kvälls- och nattbuskörningar i stadskärnorna som maktuppvisningar från unga aggressiva män, sådant och mer därtill präglar min verklighet. Andras med.

Ska vi låta oss krossas av maktens hjul? Har vi något alls att skydda oss med?


3 kommentarer:

 1. Jag ser och upplever dagligen det moras du beskriver. I Malmö behöver man inte särskilt god uppfattningsförmåga för att se. Det är omöjligt att missa. Det ser onekligen mycket mörkt ut. Och det mörkret sprider sig nu in i minsta skrymsle - också de tidigare fredade zonerna får sin beskärda del. När kommer det en motreaktion? Och varifrån i så fall? Kommer den ens?

  SvaraRadera
 2. Frede: motreaktion? Folk röstar än på samma skit. De rika kan alltid flytta, vi andra vet inte vad vi skulle kunna göra.
  Vi knyter näven i fickan, skaffar brandsläckare och svär tyst. Det är nog för sent för annat.
  När jag hör hur mina vuxna barn har det på jobbet (specialistläkare, advokat, ITchef) blir det väldigt tydligt att allt är på väg att falla isär. Hur är det då för lågavlönade inom samhällsyrken?
  Märkligt att något håller än ihop.

  SvaraRadera
 3. Händelserik Halloween-stämning i Malmö i natt: sprängning i Sofielund och dödlig automateld på Högaholm.

  SvaraRadera