söndag 17 november 2019

Det politiska och det kriminella våldet

Foto: Astrid Nydahl

"Det är en ljuvt befriande känsla i att ha erfarit lifvet som en outsägligt meningslös grymhet. Din framtid ställs inför ett antingen - eller." Vilhelm Ekelund, Båge och lyra, 1912

Det politiska våldet finns hela tiden i mitt medvetande, oavsett om det är på hemmaplan eller utomlands. Det som skulle kallas samtal är uttalade hot, det som skulle kallas debatt är våld i en eller annan form. Jag vill inte ha något med det att göra men skänker alltid en tanke åt dem som drabbas.

Det kriminella våldet finns hela tiden i mitt medvetande, men allra mest på hemmaplan. Samtal? Nej, pizzabjudning för de värsta på polishuset. Debatt? Nej, då kommer kriminologernas stämplar fram igen. Kalla inte våldets nätter "svarta" ty då finns det en folkgrupp som känner sig utpekad. Orsaken till det är att de inte känner det svenska språkets nyanser. Situationen är i själva verket så mörk att den med fog kan kallas just svart.

När en gangster skjuter en annan skänker jag ingen av dem en tanke. Jag tänker däremot på hur hela vårt samhälle mals ner till damm och grus. De politiska partierna kongressar och spelar sitt spel. Statsministern drömmer om att hans parti ska bli stort igen, "bara polisen gör sitt jobb". Utanför lokalerna hörs skottväxlingarna. Sverige i november 2019.1 kommentar:

  1. Det är inte hur man har det, utan hur man tar det. Hellre en axelryckning än en dödsryckning. Igår kväll ytterligare en explosion i Malmö (Bellevuegården).

    SvaraRadera