torsdag 14 november 2019

Individen, konsumenten och mångkulturen

Foto: Astrid Nydahl
Att individen skulle förintas är, säger Adorno, en alltför optimistisk tanke. ”Mitt ibland dagens standardiserade och administrerade människoenheter ruttnar individen vidare.” Den ruttnar alltså inte bort, utan tycks i all oändlighet fortsätta att närvara, ruttnande, men alltid här. Jag funderar mycket på vad som leder Adorno, att i Minima Moralia (till svenska av Lars Bjurman)– med underrubriken ”Reflexioner ur det stympade livet” – dra dessa slutsatser. 

Ett möjligt svar är att han hos den moderna människan ser alltmer av förställning och allt mindre av äkthet. Den genuina människan, hon som försöker leva utanför konsumismens skenbilder och låtsasliv, blir allt ovanligare i en kultur där man kan ”exploatera det mänskliga som pajaskostym”. 

Men det verkar finnas en lysande framtid i just Sverige för denna människa. Här kan hon framstå som den idealiska konsumenten samtidigt som hon bjuder in världen till en huggsexa där skjutvapnen och de exploderande termosarna utgör självklara instrument. Mångkulturen sades en gång i tiden vara möjligheten att i varje "kultur" se samma värde och att den oavsett obehagliga inslag, måste få "komma till uttryck". 

Mellanösterns, Afrika och Asiens Sverigerepresentanter uttrycker sig inte särskilt sofistikerat, men nog ges de utrymme, såväl på gator och torg, som i butiker, restauranger och bostäder. Individen i detta Sverige ruttnar inte bort, hon ligger skendöd väntande på bårbilen.

***

Nej, det är verkligen inte enbart Malmö det gäller. Här ett litet axplock från Göteborg:


På tisdagskvällen attackerades en spårvagn med stenkastning vid hållplatsen Opaltorget i Göteborg. Föraren träffades i ansiktet och fick föras till sjukhus. På polisens hemsida uppger man att det rörde sig om en ensam gärningsman som missade en hållplats och då gav sig på spårvagnen med stenar. 4–5 fönsterrutor krossades när cirka 10–15 stenar kastades mot spårvagnen. När rutan till förarhytten krossades ska föraren ha tagit sig ur och då bombarderats med stenar. En av stenarna träffar föraren över käken.

*

I tisdags kväll gick ett tiotal personer i Landala, i centrala Göteborg, till angrepp på en tonåring. De ska ha tvingat ner 18-åringen i ett garage där han rånades och ska ha fått örat helt eller delvis avskuret. Det sticker ut. Det är fulare än vanliga rån, dels med antalet förövare men även hela händelseförloppet” säger polisen.

*

Polisen larmades till Eketrägatan på Hisingen klockan 11.44 på onsdagen. På platsen anträffade de två knivskurna män. Knivskärningen hade inträffat på en spårvagn i närheten av platsen. 


1 kommentar:

  1. Makthavarna, 'de goda krafterna', anser att det är berättandet på 'alternativa medier' som är problemet, inte våldet och våldsverkarna. Och att peka ut våldsverkarna går inte för sig, för någon 'grupp' kan ju känna sig utpekad. 'Irrationell oro'... *honk honk*

    SvaraRadera