tisdag 12 november 2019

Kriminella importprodukter. Politisk dimma över Skåne

Trefaldighetskyrkan, Kristianstad i dimma. Foto: Astrid Nydahl

Rikspolitiker, höga polischefer och SvT:s "journalister", alla samlades de på Möllan i Malmö för att slå sina kloka huvuden ihop. När de stod där blev en ny yngling skjuten i staden. 

När man är femton "är man en ungdom, inte en kriminell", det var föräldrar, kusiner och skolkamrater överens om när de tände ljus för Jaffar. Polisen säger att de är väl bekanta med hans och vännens kriminella bakgrund, "trots låg ålder". 

De som har intresse av att lägga ut rökridåer eller framkalla dimma över allt som sker i Skåne, tillhör antingen något av gangstergängen eller delar av den lokala media- och politikerklass som ser det som sin uppgift att ljuga sig fria från ansvar. De har alltid Sydsvenskan till sitt förfogande, tidningen där sådana som Per Svensson, Heidi "minskade klyftor, fler fritidsgårdar och upprustade bostadsområden" Avellan och Rakel "det spelade ingen roll vad orsaken var" Chukri fostrade en ny generation gråterskor och lögnare.

Var finner man trovärdiga uppgifter? Nätet är idag ett instrument. Men också där måste man sålla och noga bedöma det man finner. Det finns en sanning (med allt vad det innebär av reservationer, dunkla detaljer och ofullständig information) om den här utvecklingen. Men den sanningen exploateras dels av maktens, dels av rännstenspolitikens megafoner till höger och vänster.

Det enda vi kan vara relativt säkra på är att det som pågår i grund och brotten handlar om importerade klaner, familjer, gäng och enskilda gangsters. "Den ensamkommande" syriern som misshandlade en ung kvinna svårt för några dagar sedan, är ett sådant exempel, men det säger också något viktigt om hur farligt det nu är att bara stå i en kur och vänta på bussen. Kvinnan uppges vara hjärndöd:

Skadeläget för den kvinna som misshandlades vid en busshållplats i Malmö natten till söndag beskrivs som kritiskt. "Den mycket svårt skadade kvinnan vårdas på sjukhus med livshotande skador. Hennes tillstånd betecknas som kritiskt men stabilt", skriver polisen på sin hemsida.

Senaste sprängladdningen här i närheten registrerades i natt i mycket lilla Sösdala.

2 kommentarer:

  1. "När man är femton "är man en ungdom, inte en kriminell", det var föräldrar, kusiner och skolkamrater överens om när de tände ljus för Jaffar. Polisen säger att de är väl bekanta med hans och vännens kriminella bakgrund, "trots låg ålder"."

    Ptja... Straffmyndighetsåldern i de flesta europeiska länder är iallafall lägre än Sveriges 15 år. Det är ju faktiskt så, att organiserade livsstilskriminella utnyttjar unga individer att begå grova brott, i vetskapen att de undkommer straff. Svårare att begå avancerade brott eller ha fysisk styrka nog att begå dem, ju lägre åldersgränsen sätts, methinks.

    SvaraRadera
  2. Är polisens enda taktik att äta middag med de kriminella? Nästa dag ska man alltså jaga buset, samma individer som man nyss hade "förtroliga samtal" med. Visst händer mycket konstigt i vårt land?

    SvaraRadera