måndag 2 december 2019

Bortförda kvinnor och trubbel i Svenska Akademien - igen

Foto: Astrid Nydahl

Veckans tidiga skur av obetydligheter som ändå är viktiga att lära av blandas med de fasansfulla nyheterna. Kristoffer Leandoer lämnar Nobelkommittén. Jaha, tänker jag. Efter att ha läst boken Klubben kan jag bara säga att de värsta farhågorna redan är bekräftade. Om Leandor verkligen var otålig med förändringstakten kunde väl någon ha viskat i hans öra att den inte skulle ha märkts av under de två år han valts att sitta i den externa kommittén. För övrigt var han nöjd med valet av Handke. Nog sagt.

Några timmar senare hoppade också Gun-Britt Sundström av. Minns ni sagan Tio små negerpojkar? Nu börjar det igen, alldeles före årets prisceremoni.
– Jag bekymrar mig inte, det är ingen fara. Kristoffer Leandoer har ju inte varit emot att ge Handke priset, han har sagt att det är hundra procent litterärt berättigat. Det är ju bara meningen att den här kommittén ska vara ett år till. Vi har ju de ordinarie ledamöterna kvar liksom tre av de mest aktiva externa – de som verkligen har gjort någonting i just det här sammanhanget, säger Per Wästberg till DN. 
En annan rubrik som plågat mig den senaste veckan handlar om Tollarpskvinnan Emilia Lundberg som nu varit försvunnen i tio dygn. Jag fruktar att hon gått ett grymt öde till mötes, som Uddevalla-kvinnan gjorde. Men så länge man i familjen och byn har kvar en smula hopp är det bara att avvakta. Polisens bilder från platsen påminner mig om att just i de kvarteren bodde Tobbe innan han köpte eget hus. Tollarp var platsen dit vi alla flydde 1983 då vi förstått vartåt det barkade med Malmö.

Skillnaden mellan elfenbenstornet och torget är mycket stor. Det är människorna på torget som drabbas hårdast av den nya, grova brottsligheten. Inte minst den som riktas mot kvinnor, unga som gamla. Vi vet vem som mördade i Uddevall, en usling som inte ens vill berätta för polisen var han gömt den styckade kroppen.

Första veckan i december pågår. Den ser ut som veckorna brukat göra de senaste åren. Det är bara att låsa om sig och att avstå utomhusmiljöer där hoten finns.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar