tisdag 10 december 2019

Hyam Zaytoun: Vaka (Sekwa, översättning av Anna-Stina Johnson)Många av oss har upplevt dramatiska skeenden i våra familjer, plötslig och svår sjukdom, olyckshändelser och liknande. Just en sådan dramatik fångas läsaren av i fransyskan Hyam Zaytouns roman Vaka.

Hyam Zaytoun presenteras som både skådespelerska och författare. Hon har tidigare skrivit bland annat för film och radio och spelat med i en lång rad tv-serier och långfilmer. Vaka är hennes skönlitterära bokdebut.

Hyam Zaytoun. Foto: Sarah Robine
Jag började läsa boken direkt på förmiddagen sedan brevbäraren kommit med den. Det var en märklig känsla när jag förstod att jag inte skulle kunna sluta förrän jag läst hela, så det gjorde jag. Liksom med många andra Sekwa-romaner genom åren blir man så fängslad att man på sitt sätt befinner sig inne i den här berättelsen.

Huvudpersonerna är verksamma med olika slags teater- och operaprojekt. De har två yngre barn och lever ett tryggt liv präglat av kärlek och stark samhörighet. Kvinnan vaknar i mörkret av att hennes man ger konstiga ljud ifrån sig, och förstår snart att han befinner sig i livsfara. I telefonen får man instruktioner om vad hon ska göra med honom i väntan på ambulansen.

Väl på sjukhus förs han direkt till operation och när hon får se honom långt senare är han nedsövd och ansluten till apparater som håller honom vid liv.
Familjemedlemmar, släktingar, kollegor och vänner kommer till hans rum. Det sägs inte många ord. Överläkarens pessimism slår han tonen, också den dag då hon kallar de närmaste till samtal och för att meddela att allt hopp är ute. Hans hjärna kan vara förstörd av den långa syrebristen. Hans ögon är slutna och han reagerar inte på något. 

Så långt kommen i berättelsen står ju läsarens egna erfarenheter i kö för att påminna om tragiska händelser. Men det är nu inte romanens slut vi talar om. Vändningen är först försiktig och präglas av den pendel där vakan blir synonym med pendeln mellan hopp och hopplöshet. Hyam Zaytoun skriver en prosa som med till synes enkla medel förmedlar denna situation. Det är övertygande, det är gripande.

Inga kommentarer: