torsdag 23 januari 2020

Einstein, Rosenberg och Camus

Einsteins kontor strax efter dödsfallet 1955.

Känner mig stum inför bloggen idag. Först och främst vill jag visa er på en understreckare av Ervin Rosenberg, den finns här. Den behandlar, utifrån en bok av Carlo Ossola, ett begrepp vi alla känner, dygderna, och han skriver bland annat:
Den senaste i den långa raden av skrifter som behandlar de stora och små dygderna är en tunn volym med titeln ”Trattato delle piccole virtù” (Marsilio) av Carlo Ossola. Ossola är en grundlärd professor i europeisk litteratur som undervisar på Collège de France i Paris sedan 2000. Han har främst ägnat sig åt italienska poeter och prosaister från Dante till Ungaretti och Calvino, men är lika mycket hemma på fransk litteratur. Han har även skrivit ett förord och noter till C G Bjurströms översättning av Dag Hammarskjölds ”Vägmärken”. Vad som frapperar läsaren under läsningen, och detta från första raden till den sista, är i hur hög grad de dygder som författaren skriver om i den lilla skriften utmärker boken själv.
Jag har inget eget att bidra med idag, och ger er därför också denna artikel om Albert Camus, publicerad i TLS 2 maj 1958 (klicka på texten för större format):Inga kommentarer:

Skicka en kommentar