lördag 11 januari 2020

Iran: dödlig inkompetens och fluffig men meningslös retorik

Skärmdump

I Svenska Dagbladet ställer Jesper Sundén två grundläggande frågor om iraniernas nedskjutning av passagerarplanet:
Hur kunde de låta passagerarplanet lyfta i ett så spänt och uppjagat läge?
Hur kan ett luftvärnsbatteri så nära den internationella flygplatsen inte känna till de civila flygen och dess avgångar?
Dessa två frågor kan också leda fram till en fundering kring iransk militär retorik (hämnden stund skulle bli "en historisk katastrof" hette det) och de faktiska, tafatta och patetiska militära aktiviteterna. Raketer mot USA-baser i Irak utan dödlig utgång, nedskjutningen av ett civilt flygplan, som orsakade så många människors död.

Den "högste befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision" Amir Ali Hjizade önskar att han vore död. Det är fler än han själv som säkert önskar det. Hans långa och fluffiga titel hade ingen som helst effekt. Inte heller hans "luftrumsdivision".

Jag drar slutsatsen att Irans omskrutna krafter, militärt inte har någon täckning. Istället tycks mullorna och deras militära underavdelningar sakna den minimala förmåga som krävs om de vill bli tagna på allvar.

Jag tar dem på allvar, tro inte annat. Men jag konstaterar att retoriken i Teheran hittills "bara" lett fram till en civil katastrof. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar