onsdag 15 januari 2020

Oikofobin - på tal om Scruton

Bönsäcken på Hanö. Foto: Astrid Nydahl


Roger Scruton myntade begreppet oikofobi. Imre Kertész säger: 
"Vördsamheten inför den främmande makten, den alltid kompromissberedda hållningen som manifesterar sig som krav på offervilja från den egna gemenskapens sida. Mer än så: den utvecklas steg för steg till en beteendeform: aktning för de främmande, förakt för de egna, en blandning av smärtfylld skuldmedvetenhet och den eviga minoritetens familjekärlek. Kärnan är dock alltid - den så kallade - offerviljan, beredvilligheten att göra den främmande makten till viljes, att vinna dess ynnest, än med pengar, än med människoliv."

(Ur Galärdagbok, översättning av Ervin Rosenberg).
Jyllands Posten intervjuade Scruton 2011. Här en fråga och ett svar om oikofobi i min översättning från danska:
Som en replik till dem som menar, att de europeiska folken lider av främlingsskräck - xenofobi - har Roger Scruton myntat ett nytt begrepp, de lider själva av oikofobi, en leda vid det egna hemmet. Man vill mer än gärna kritisera västvärldens värderingar sönder och samman. Man ska vara försiktig med att dra bort mattan under sitt eget, menar han.
»I Europa genomlever vi just nu en stor lögn, som säger, att folk inte behöver länder, och inte har någon användning för hembygd. Att alla gränser kan stå öppna, och att fred därmed blir det naturliga tillståndet - trots historiens överväldigande vittnesbörd om det motsatta.« 


2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera