fredag 3 januari 2020

Stora och små katastrofer

Rinkabyfältet 2 januari. Foto: Astrid Nydahl

Det finns som bekant såväl stora som små katastrofer. Man kan utan överdrift säga att västerlänningen koncentrerat sig på de stora. Det är lätt att förstå. 

Den pågående brandkatastrofen i Australien talar sitt tydliga språk. Översvämningarna i Jakarta med 60.000 evakuerade likaså. Vem skulle förneka allvaret i det? Problemet uppstår först när dessa väldiga bränder och andra liknande katastrofer ska skrivas in i ett tiotusen-årigt perspektiv. Amatören i mig säger att jag ska läsa mer, studera mer, för att bättre förstå, utan att dras med i den minst sagt obehagliga massrörelsen.

De små katastroferna kan beskrivas som själva vardagens snaror och fällor. Idag läser jag att biblioteket i en av förorterna här i stan tvingats stänga på grund av omfattande förstörelse. Samma förort höll polisen som gisslan i tre dygn inför jul. Detta ses alltså som smått. Jag ser det på ett annat sätt. Det är i själva verket så att varje litet steg mot en social krasch sammantagna ger en kuslig bild av vad som väntar framöver.

Nu har polisen sedan tre dagar rätt att gripa marodörerna inom blåljuslagens ramar. Kommer våra konstaplar att våga det? Vem hämnas på dem, vad lever gripandena till? De som kan lagföras saknar all respekt inte bara för polisen, de hånskrattar åt våra taffliga försök. De är rotade i sitt beteende och grundproblemet är att de alls finns i vårt land.

Den stora rättegången som började igår här i Kristianstad handlar om syriern som höll ett tidningsbud fången i flera timmar och utsatte honom för tortyr. Mannen säger att man så måste göra om man ska driva ut demonerna. Jag skulle snarast tänka att de krigsskador han har gör honom i högsta grad olämplig att leva fritt i samhället.

Sverige och svenskarna har alltför länge vänt andra kinden till. Kanske kan det ske en omsvängning under 2020. Men som jag misstror varje politiker och agitator, misstror jag också de individer säger sig vilja och ha metoden att ändra på situationen. Hade de haft skägg skulle jag säga att de redan fastnat i brevlådorna. Inte ens valpropagandan kommer framöver att få plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar