måndag 13 januari 2020

Vädrets obetydlighet. Samt något om Roger Scruton och Alexander Bard

Foto: Astrid Nydahl

Vinter och kallt? Snö och is? Sällan. Nu är det bara bilderna från flera år tillbaka som visar oss byn klädd i vitt. Varje utflykt de senaste dagarna har regnat porlat, under söndagen med sju plusgrader och en snål vind. Med käppen i höger hand och artrossmärtan i fötterna gick jag sakta utmed Östersjön, njöt av vätan och kylan mot kinderna och stannade till för att beskåda havets evighet.

Väder har liten betydelse för mig. Det är bara om det regnar in eller strömmen går som jag blir irriterad. Läckan i taket är snart fixad. Strömmen går ytterst sällan här, vi har nergrävda ledningar här i trakten. 

Kvällarna försvinner jag i den filmade fiktionen. Eftermiddagarna ägnar jag läsningen. Allt däremellan uthärdar eller åtgärdar jag.

***

Sir Roger Scruton har avlidit. Han blev 75 år gammal. Jag har läst honom sedan länge och han har betytt så mycket för en nyktrare syn på vårt kulturarv. I min förra blogg skrev jag om hans bok Kultur räknas, en bok jag starkt rekommenderar. Han kallades "konservativ tänkare". Det är sannerligen att förminska hans gärning. Sant är det däremot att han framhöll traditionens och arvets betydelse, samt argumenterade mot tidens multikulturella illusionism och att han sade och skrev det han menade.

***


"Mobbarna hyllar offret, sparkar neråt, de odlar istället destruktiva ideal. Heroiska ideal innebär att man vill lyfta något, mobbarna vill hacka ner på något. Svenska medier är mobben. 

De drivs med rädsla, hat, de vill hitta syndabockar som binds vid en skampåle där de ska skämmas. De vill få människor att känna sig som paria. Det är därför de stör sig på mig, jag låter dem inte göra så mot mig. 

Medierna som tredje statsmakten är döda. De levererar ju själva ingenting annat än fake news. Kvaliteten i rapporteringen försvann när redaktörerna rök på redaktionerna. Tidningarna idag är ju bara ett slags trollsvans." 

Alexander Bard i Katerina Janouchs långa intervju, läs hela här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar