lördag 1 februari 2020

Mord och rån, absurda tider - samt några ord om Jörn Donner

Foto: Astrid Nydahl

Den absurdaste av tider är det. Medan människor skjuts till döds här i stan kallar man på imanen, känd medlem av Muslimska brödraskapet, som manar "alla goda krafter" att "göra något åt våldet". På Österlen blev nu ännu en gammalt par utsatta för rånartrion. De misshandlades svårt att blev bestulna. På fredagen blev två av brottslingarna gripna. 

I Malmö har polisen i samarbete med kronofogde och skattemyndigheter genomfört en stor razzia på Rosengård. Man bär ut knark och vapen till bilarna. Ska det föreställa "alla goda krafter"? Kanske det. Under alla omständigheter har det varit en framgångsrik räd, vilket man kan läsa om här. Det må så vara, men snart är oordningen återställd, nya bomber tillverkade och dödandet igång som vanligt.

*** 

Många tecknar minnen av Jörn Donner, nu när han gått bort. Man får gå drygt tio år tillbaka i mitt fall. Då hade jag en fin mailkontakt med Jörn Donner, eftersom jag skulle skriva om nyutgåvan av hans Sverigebok. Sympatisk, vänlig och tillmötesgående var han. Så blev jag inbjuden att delta i Ekenäs egen litteraturhelg 2009. Det var en fröjd med alla arrangemangen, från scenen där M.A. Numminen sjöng, till de mer intima läsningarna, samt den avslutande supén. Donner och jag skulle läsa i var sin lokal samtidigt, så jag bad Marianne Bäcksbacka att hälsa honom från mig. Hans svar har jag burit med mig: "Jo, han känner mig, men jag känner inte honom". Hans förläggare Martin Kaunitz skriver i DN:
”Utan läsning dör jag.” 
Så stod det i ett av de sista mejlen jag fick från Jörn. Sjukdomen präglade alltmer hans liv, han hade svårt att sitta, att skriva, och han hade ont. Men han kunde fortfarande läsa.

***


Själv tänker jag ägna helgen åt att laga portugisisk mat. Det blir en flaska Dão till. En sådan kombination kan kanske rent av få mig att koppla bort absurditeterna utanför dörren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar