onsdag 26 februari 2020

Vänstern o folkfesten i Malmö 1971

Jag deltar i långdans på Folkfesten i Malmö 1971


1971 hamnade jag hemma hos Lars Åberg. Han planerade en folkfest i Slottsparken. Vem som bjudit in mig och Claës minns jag inte, men det kan ha varit Lasse Hejll, som vi ju umgicks mycket med. Lars var förmodligen född organisatör. Jag minns mötet hemma hos honom väldigt vagt, men tror att jag själv mest tog på mig praktiska uppgifter. När jag ser de svart-vita bilder jag har från Folkfesten bekräftar de just detta. På en av bilderna står jag bakom festens organisatoriska centrum: en metallbåge med en presenning över, där allt av värde förvarades, tillsammans med Lars Åberg. På andra bilder ser jag Werup-Sjöström, Grus i Dojjan, Bernt Hammarlund och andra uppträda. Mycket fastnade aldrig på bild: Hoola Bandoola Band, Cornelis, Dan Hylander, Nationalteatern. Krutte i Grus i dojjan minns jag som en särdeles sympatisk man, jag pratade en del med honom och bestämde att jag skulle föreslå ett omslag till deras debut-Lp som just skulle spelas in. Mitt förslag refuserades men jag har än idag kvar bilden på dojjan på vår bakgård.

En av dagarna spelade Nationalteatern för barnen ute på den stora gräsmattan. Varje gång jag senare för mina barn spelade Kåldolmar och kalsipper på skivan, minns jag hur de cyklade runt och sjöng ”Vi cyklar runt i världen…”, sången som hämtats från en av deras pjäser och som bands samman med andra till den skivan.

Grus i dojjan ordnade till så att det blev långdans i gräset, också detta har jag dokumenterat på bild, och nog är det rörande att se sig själv som en mager och spänstig nittonåring dansa långdans och hålla den där flickan i handen… henne minns jag bra eftersom hon också höll till på Jöns Filsgatan ibland.

Att vi som slet med allt det praktiska – det kunde vara stressigt, det minns jag, men hela tiden så meningsfullt och tillfredställande - skulle ha utfört en pionjärgärning förstod nog ingen av oss. Men så var det. Lars Åbergs idé lever ju i hela landet idag. Och från det dansanta och lekfulla har vi idag fått stadsfestivaler som är en plåga för alla de omkringboende. Ljudanläggningarna blir större och större och basljuden har snart samma effekt som tryckluftsborrar.

Så var det inte i Slottsparken 1971. Ändå kunde Cornelis få hela parken att sjunga med i sin spontanversion av John Lennons Power to the People när han sjöng Slottsparken åt folket.

Och flumgrupper som verkligen levde upp till namnet fick också de mest omusikaliska upp på scenen (som väl mer var ett dansgolv) för att slå på trummor och slänga med tamburiner. Ibland var det odrägligt fult, men den tidens ideal var ju att ”alla kan” sjunga och spela, varför det också gjordes.

Det finns många vackra minnen från Folkfesten 1971. Ett av dem är det faktum att alla ställde upp gratis. Artister och festivalknegare – lika för alla. Det är kanske också ett viktigt memento i en tid när ingenting görs utan pengar. För oss som var med fanns pengarna nästan inte alls, varken som betalningsmedel eller som begrepp. Vi levde våra liv mycket sparsamt och med små medel. Ändå tog vi ut svängarna ibland. Om vi inte spontant liftade till Amsterdam för senaste A-kasseutbetalningen så var vi med och jobbade med Folkfesten. Livet hade andra värden, och det berodde inte bara på att vi var unga utan också att den tiden erbjöd en hel bukett av alternativ.

(Ur min Malmöbok Ett barn är fött på Sevedsplan)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar