tisdag 17 mars 2020

Anne-Marie Berglund och Japan

Brev från Anne-Marie i Japan.

Brevets baksida.


Japan kom att bli en viktig punkt i Anne-Maries liv. Därifrån kom hennes H. Han och hon reste dit en gång tillsammans. Jag fick en rad vackra brev därifrån, och jag och Astrid fick också fina presenter av dem båda, bland annat en vacker sidenduk av H. Den 14 maj 2004 börjar ett av breven till mig:
”Kära Thomas. Igår såg jag Osaka i störtregn. Sådana vattenmängder vällde ner att man trodde att den supermodernistiska staden skulle flyta bort. H. var i sitt esse, fotograferade runt stationerna och blev dyblöt (…) Den stora fördelen här i Japan är att man knappt behöver frukta ficktjuvar. Ingen lurar dig. Du behöver inte ens räkna växelpengarna. Tiggeri förekommer nästan inte alls. Du ser inga drogade eller berusade människor, annat än något original. De hemlösa har sina ’kvarter’ – mest i parkerna.”
Förstagångsbesökaren Anne-Marie var förtjust och insöp allt, inte minst för H:s skull. Bilden skulle sedan förskjutas framöver. Den blev mörkare. Inte minst efter H:s egna resor dit. Men det tar jag en annan gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar