lördag 14 mars 2020

Anne-Marie Berglund om att skicka presenter till varandra.

Anne-Marie och Jacques i Finland, 1978

Alldeles från början 1996, fram till slutet 2020, var vi glada att skicka presenter. Det behövde inte vara födelsedagar eller jul för det. Men runt 1999 försökte Anne-Marie på ett ytterst delikat sätt säga att jag gick till överdrift. I ett brev från den 28 september 1999, citerar jag en passage där hon berättade om sin älskade Jacques och hans presenter till familjen hemma i Frankrike. Han skickade en gång till sin syster ett paket med svenska mejeriprodukter, bland annat filmjölk och gräddfil:
”Sen fick han ett brev från fröken Paulette. Hur kunde du, skämma ut mig inför hela stan! Man hade sagt till henne att det fanns ett paket att hämta som luktade på posten, om Madame ville vara så vänlig att komma och hämta det inom det snaraste… Jag har sagt, någon gång, att du har många sidor som påminner om Jacques (din våldsamma åtrå till vissa kvinnor tex) och den här presentviljan är väl en av dem. Jacques prackade på mina föräldrar saker i början (med sina lilla ynkliga lön hade han alltid råd att ge bort saker), visserligen små men mamma och pappa hade ALDRIG fått något i det här landet Sverige. De blev tagna och gripna.”
Vad var det då hon och jag växlade som presenter. Det höll sig inom kulturens värld. Konst, musik, litteratur tror jag är den korta och bästa sammanfattningen. Saken är den att jag de första tio åren av vår vänskap fick fantastiska målningar av henne. Sedan dalade skaparlusten för att helt försvinna de sista åren. Men teckna gjorde hon, gärna utanpå kuverten. Vilken rikedom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar