onsdag 18 mars 2020

Anne-Marie Berglund: Sverigeplåga

"Till Thomas. Jag reser strax till Nice, behöver vara där." Privat foto

Under våra tjugofyra år växlade vi många tankar om vårt eget land. Vi hade båda med stor entusiasm och nyfikenhet rest ut i världen. Hennes relation med franske Jacques gav henne därtill en rejäl förankring i det landet. Hon hade däremot svårt för Sverige, och var mer försonlig mot Finland, där hon föddes 1952. I ett brev skrivet 22 juli 2004 läser jag:
"Som du skriver, man bara vill och behöver gömma sig. Den här ständiga polariseringen män-kvinnor är tröttsam och destruktiv. Jag tror den är en av orsakerna till den otrivsel som finns i Sverige. I andra länder umgås och träffas dessa två arter, de till och med flirtar och skrattar ihop. 'Otrivsel' är ett för svagt ord, här råder en aggressiv och pöbelaktig stämning, en surhet och en leda. Bara i Finland känns en lättnad från detta ok."
Hon hann förstå uppleva skandalen med kulturkällaren Forum, där hon förr om åren läst för publik ("flickorna blir glada när jag gör det", skrev hon). Det som kom fram gjorde henne väldigt ledsen och hon misströstade ännu mer om vårt land. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar