tisdag 24 mars 2020

Somalierna i Corona-virustider

Foto: Astrid Nydahl
På SvT läser jag om den anmärkningsvärda andelen somalier, döda i Stockholm:
– I den somaliska kulturen är det viktigt att umgås, stötta och besöka varandra, speciellt om någon är sjuk. När viruset spreds till Sverige fanns det inte så mycket information på somaliska och många levde som vanligt.
Därför har svensksomaliska läkarföreningen nu släppt information om coronaviruset på somaliska.
– Vi har bland annat informerat att det är viktigt att hålla social distans men också att man ska vara hemma vid symtom. Det gäller att ändra beteenden, säger Jihan Mohamed.
Dessa förklaringar håller knappast. Antalet svenskar som lever lika lättsinnigt är mycket stor. Och somalierna är, om än många, inte en särskilt stor diaspora-grupp i vårt land. Förklaringen måste rimligen vara en annan.
Enligt Jihan Mohamed var fem av de sex avlidna med svensksomalisk bakgrund bosatta i Järvaområdet i Stockholm, som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Den sjätte var hemmahörande i Järfälla kommun.
Jaha, tänker jag. Skulle det alltså vara förorten som är förklaringen? Trångboddheten? Underliggande hälsoproblem? Knappast en enda av dessa faktorer, det finns säkert andra och bättre förklaringar. Fakta: sex av femton döda i Stockholm är somalier. 

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera