torsdag 2 april 2020

Corona 2 april: förhållningsråd eller regler? Svensken får själv avgöra

Foto: Astrid Nydahl

Vem vet vad som gäller i ett land utan tydligt uttalat särtillstånd? Jag bryr mig inte om det heter undantagstillstånd eller något annat. Men jag har samtidigt svårt att förstå varför de nya råd och riktlinjer som man gick ut med igår är svåra att hitta. Men nu är det en gång så, och jag får läsa och förhålla mig till det.

Så talade Folkhälsomyndigheten till oss den 1 april:
Var och en i Sverige har ett ansvar för att förhindra spridning. De nya allmänna råden innebär att man bör undvika större sammanhang där flera personer träffas, som fester, bröllop och andra tillställningar. Det är också viktigt att människor håller avstånd till varandra på exempelvis idrottsplatser, gym, köpcentrum, i kollektivtrafiken med mera, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.
Här tycks budskapet trycka särskilt på "tillställningar". Men om man inte ska på bröllopsfest eller storhandla på C4 shopping då? Carlsson igen:
Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Det kan vara att informera allmänheten, undvika att flera personer samlas, markera avstånd i exempelvis köer och erbjuda möjlighet till handtvätt med tvål och vatten. 
Ja, här bränner det till. Det är kanske därför det alltjämt sitter så många på serveringar, ute eller inne? Det är kanske därför det mesta ser ut som normal vardag? När svensken får bestämma själv så sjunker ansvarskänsla och självbevarelsedrift med ålder. Unga rycker på axlarna i alltför hög grad.
Personer över 70 år och de som tillhör andra riskgrupper bör begränsa sina fysiskt nära kontakter med andra och helt undvika att åka med kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel.
Är man över 70 bör man också undvika att handla i butiker som apotek och matvarubutiker eller vistas på andra platser där människor samlas.
Jag måste själv ha hem mediciner med ojämna mellanrum, men klarar mig nu i flera månader. Några butiker går jag inte in i. Att jag tvingades till sjukgymnast igår löste vi på bästa sätt: jag var ensam med honom i ett rum med stängd dörr. Ändå kan jag förstås smittas.
Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd har den 31 december 2020 som slutdatum. De kan upphävas före slutdatum, eller förlängas, om det behövs.

Just idag vill jag avsluta med en skärmdump från The Times, med Peter Brookes lysande uppdatering av en mycket gammal berättelse:

 

2 kommentarer:

  1. Regeringen vill inte ha ansvar för nåt negativt. Allt är på need to know basis. Deniability. Nicht schuldig!

    SvaraRadera
  2. Eftersom vi 70+ inte skall handla mat väntar jag på det Statliga matpaketet, som dock inte tycks komma.
    Alla har inte barn/barnbarn nästgårds. Så vi får välja att svälta eller handla.

    SvaraRadera