onsdag 8 april 2020

John Prine är död

Prines debutalbum från 1971
Jag har talat om John Prine många gånger här i bloggen. Nu är han död av Corona-viruset. Hans betydelse kan inte nog betonas, och hela den genre han tillhör sörjer förstås. Jag vill inte placera honom, men vore jag tvungen skulle jag säga att han var en singer-songwriter med rottrådar till countrymusiken. Det betyder bland annat att texterna alltid är av central betydelse (se video efter texten nedan).

Nils Hansson skriver i Dagens Nyheter:
Det var inte alls Kris Kristofferson som upptäckte John Prine, som redan hade börjat bli en lokal succé hemma i Chicago. Men det var Kristofferson som skrev baksidestexten till John Prines första album 1971 och påpekade att det här måste vara som att höra Bob Dylan första gången, när denne just hade kommit till New York.John Prine var tjugofyra år och brevbärare, han hade gjort en vända i armén under Vietnamkriget men inte kommit längre än till Tyskland. 
Vilket inte hindrade att han skrev ”Sam Stone” om en krigsveteran med samma namn som kom hem med skottskadat ben och ett heroinberoende, där den ofta citerade refrängen börjar med orden ”There’s a hole in daddy’s arm/where all the money goes”. 
Så svart att man drar sig för att kalla det humor, men nära besläktat är det likafullt. 
Han sjöng den så att det lät som om det var hans eget liv, men det gjorde han å andra sidan med ”Angel from Montgomery” också, om en hemmafru som håglöst sitter och tänker på det liv som försvann. Och med ”Hello in there”, om åldringar som ingen pratar med längre. Och med ”Paradise”, om en kolgruvestad som blev så sönderskövlad att knappt något finns kvar. Och så vidare.

1 kommentar:

  1. En man som kunde göra enkla sånger meningsfulla. Det lågmälda var hans styrka. Som gitarrist var han underskattad, jag har ofta inspirerats av hans teknik.

    SvaraRadera