tisdag 28 april 2020

Litteratur eller veckotidningsskvaller?

Foto: Astrid Nydahl

Det behöver inte vara en bok bara för att det finns en pappersbunt med hårda pärmar. Ungefär så sa Ivar Lo-Johansson en gång för länge sedan.

Tanken slog mig när jag läste om den uppburne poeten som genom fylleslag och misshandel skadat en yngre kvinna så illa, att hon skrev en bok (som blev indragen) om händelserna som ska ha ägt rum i samband med en skrivarskola poeten arrangerar.

Genast gick drevet på kultursidorna. Både morgon- och kvällstidningar ville kommentera och fördjupa ämnet. Det är lika pinsamt varje gång det sker. Det har naturligtvis inte det minsta med litteratur att göra. Däremot kan man säga att sådana manus är ett antal starka svallvågor efter den amerikanska kvinnorörelse som också fällde Svenska Akademien. Den rörelsen kommer inte att självdö. Den är synonym med ekonomisk vinst och då spelar det ingen roll vem som offras i dess offensiv.

Det personliga har tagit privatlivet som gisslan. Den braskande rubriken har segrat över den litterära texten. Så kan jag heller inte hitta mer än 2-3 svenska titlar i kommande höstutgivning som skulle intressera mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar