lördag 16 maj 2020

Borgerligheten och obildningen

”Timbro ska vara lite mindre Mozart och lite mer pop och rock’n’roll” Benjamin Dousa, ny vd för Timbro
Moderaten Dousa är inte ensam. Men han uttrycker obildningssynen tydligare än många andra. När han nu tar över borgerlighetens ideologiskapande flaggskepp slår det mig att det som yttrades redan på 1980-talet numera är mittfårans grundprincip: ”Borgerligheten vårdade förr kultur- och bildningsarvet, numera har de akvariefiskar”. Man behöver bara byta ut akvarierna mot dunkande hemanläggningar och rockfestivaler för att ha den uppdaterade versionen. Gärna kryddad med tatueringar och skruvar/nitar i diverse kroppsdelar.

Bara för att bjuder jag er idag på den fina danska trion Trio con Brio som vårdar vårt europeiska kulturarv med att framföra kompositörer som Schubert och här Beethoven. För att inte tala om Mozart och Brahms. Inte en tatuering att skåda.

2 kommentarer:

 1. "Moderaten Dousa är inte ensam. Men han uttrycker obildningssynen tydligare än många andra."

  Hehe, ja, alla vet väl att Mozart ÄR pop; trallvänligt tuggummi för öronen.

  SvaraRadera
 2. Jag förstod inte under min skolgång i flickskolan hur högkvalitativt det var. Vi fick både utbildning och bildning förmedlad av lärare vilka alla hade disputerat i sitt ämne. Bara det är otänkbart i dagens skola. Disputerade lärare?!
  Först när mina barn började skolan begrep jag hur rik min skoltid hade varit och hur fattigt deras kom att bli. Försökte lappa det med en tid i en skola utomlands. USA hade än skolor på topp - då.

  Men vad ska vi med bildning till idag? Vad är det? För de flesta räcker Internet.

  SvaraRadera