onsdag 6 maj 2020

Lukasjenko. Diktaturens anatomi

Jag behöver inte skriva många ord i dag. Det jag lägger ut är ett autentiskt TT-telegram från tisdagskvällen. Precis så handlar en diktator, en despot. Vitryssland är ett av världens nu få länder som dristar sig att utmana med ett sådant beslut. TT skriver, och alldeles vardagligt framkallar de diktaturens anatomi, precis så här banal är den:
Vitrysslands auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko uppmanar rysk tv att visa den vitryska paraden på fredsdagen för det andra världskriget den 9 maj.
Parader i Ryssland, som den stora i Moskva, har skjutits på framtiden på grund av coronapandemin. Men i Minsk firar man segern och hedrar dem som stred och dog i kampen mot nazismen.
– Vi måste be rysk tv att visa vår parad för ryssarna. De är våra blodsbröder, trots allt, säger Lukasjenko.
Han påpekar också att många stats- och regeringschefer har bjudits in, men att de inte kan komma på grund av ländernas reserestriktioner.
– Jag inbjuder på nytt statschefer från det forna Sovjetunionen att komma till Minsk. Det vore rätt att komma till Minsk... ett levande monument över kriget, säger Lukasjenko som brukar kallas "Europas siste diktator".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar