måndag 25 maj 2020

Ny bok av Berglund & Tell



Författaren Per Erik Tell har ett rikt eget författarskap bakom sig. Tillsammans med konstnären Börje Berglund har han också givit ut en handfull böcker, som denna, nu aktuella Brokiga blad ur Kristianstads historia.

Tonen är, som alltid, lätt och inte sällan också rolig på skånskt vis. När de nu tar sig an min hemstad sedan många år, vandrar jag förstås runt mellan a och ö, fröjdas åt sådant jag känner igen och gläds över sådant som är nyheter för mig. Låt mig ge ett exempel. 

På bokstaven K skriver de om Heliga Trefaldighetskyrkan, denna i vår familj så viktiga gamla danska kyrka, "Nordens främsta renässanstempel", som invigdes 1628. Där kan man också begrunda vår danska historia. Bland det obekanta väljer jag bokstaven X som handlar om Kristianstads Grand Prix 1955. Jag läser:
"Taxichauffören Jocke Lindström och godsägaren Douglas Kennedy såg till att projektet gick från idé till verklighet..."
Det hade jag inte en aning om. Inte heller visste jag särskilt mycket om kosackerna i vår stad, vilket det på bokstaven O berättas om, "Det Bender blev för Karl XII blev Kristianstad för Filip Orlik och ukrainarna." Naturligtvis finns det en minnesplakett i centrum. Några av kosackerna ska ha blivit kvar här, "gifte sig med traktens unga kvinnor och blev bönder på den skånska prärien.

Boken är vackert formgiven och tryckt i fyrfärg, den är stor till formatet och inbjudande. Men det är inte en bok man tar med i ryggsäcken för en endagstur till Kristianstad. Däremot är den en smakretare att bläddra i dagarna eller timmarna före avresa. Jag själv gottar mig åt Tells fyndiga, rappa berättelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar