fredag 1 maj 2020

"Vår fiende är mycket olik oss" säger Viktor Orbán

Skärmdump från SvT, den brittiska dokumentären från 2019, George Soros, The Billionaire Global Mastermind?
"Vår fiende är mycket olik oss. Inte öppen, utan dold. Inte rättfram, utan slug. Inte nationell, utan global. Tror inte på arbete, utan på att spekulera med pengar. Har inget eget hemland, men tror sig äga hela världen." Viktor Orbán i tal, Budapest 2018.
Inte har jag haft några illusioner om den ungerska ledningen. Jag har aldrig fallit för den retorik som fångar upp "folkliga opinioner" i syfte att tillskansa sig hela makten, odelad och total.

Kan man inte landets språk är man i händerna på uttolkare och propagandister på båda sidor. Men när svensk tv nu visade filmen om Soros och den ungerska propagandavågen mot honom, kom det med en snutt från ett tal Orbán höll 2018. 

Citatet överst är en utskrift av filmens svenska text. Där staplas de antisemitiska myterna på varandra. Ingredienserna har funnits som "argument" i judehatets långa historia. Judar är enligt denna propaganda "sluga", "arbetsskygga", "penningräknande", "globala" med ambitionen att "äga hela världen". 

Hur är det möjligt att stereotypen med exempelvis den penningräknande juden Shylock från Köpmannen i Venedig, av Shakespeare, publicerad 1558, kan användas i ett civiliserat land just nu? Stereotypen var urgammal redan då!

1 kommentar:

  1. Vet inte mycket om Orban men citatet ovan verkar mest ha sin udd mot kapitalismen, inte mot judarna.
    För övrigt är det väl få som förnekar att judarna sedan 1948 har ett hemland.

    SvaraRadera