tisdag 23 juni 2020

Dagen efter. Och det som kommer sedan

Foto: Astrid Nydahl

Tack för de goda orden igår. Hemma igen med mina fyra operationshål och lite blod på skjorta och byxor. Allt är förgängligt. Så är det. Här en liten rapport medan jag försöker lära mig elementära mänskliga rutiner. Snart tillbaka igen.

***

Som ni förstår gick allting bra. Jag kände en stor glädje när jag på uppvaket fick veta det. När sedan kaffe och mackorna kom blev det ännu bättre.

De tömde urinblåsan och läkaren gav klartecken till hemgång, eftersom jag sagt att det kommer igång när jag återvänt hem.

Det är alltid jobbigt med sjukdomar, det vet ni så väl. Men det är fantastiskt att möta vår svenska vård. Vilka människor! 
Jag opererades av en arabisk-holländsk man. Han var född i Holland, hans pappa var jordanier som flytt dit under de svåra åren, och hans mamma alltså holländska. Vi pratade om arabisk litteratur. Jag trodde att hans förnamn var persiskt, men googlade innan han kom tillbaka till rummet och såg då att det var arabiskt. Han var varm och vänlig och hade ett leende som övertygade.
Sköterskorna, ack dessa kvinnor, var lika fina! Jag hade tre stycken runt mig, de kom med olika saker, tog sina prover samtidigt som vi samtalade, och de hade hela tiden de proffsiga uttrycken, i ansikten och röster.

Nu är fyra månaders helvete över. Där gallblåsan och stenen satt finns nu bara en tom lättnad.

Jag har redan bestämt vilket kapitel i Albanienboken jag ska skriva under tisdagen, nämligen om Prizrenförbundet och renässansen. Man får inte falla i sjukdomsmörkret. Det enda botemedlet är arbete. Skrivande.

3 kommentarer:

  1. Välkommen tillbaka! Stenbefrielse känner ja och mina njurar till. Fast man som gammal stenhuggarättling gillar sten... / STEWE

    SvaraRadera