torsdag 18 juni 2020

"Jag känner motvilja mot nästan allting, inte bara mot systemet”

Foto: Astrid Nydahl

”Jag vet, att jag lyckas förmedla min djupa vantrivsel. Till att börja med är jag en person, som säger emot sig själv hela tiden. Mina skildringar av världen är inte behagliga. Jag känner motvilja mot nästan allting, inte bara mot systemet” (ur en gammal intervju med Michel Houllebecq, gjord i Argentina). 

”Vad ser vi annat än lögner och elakhet, än hyckleri och förräderi, än den gemenaste nedrighet, när vi går här på gatan, om vi vågar gå ut på gatan, sa Reger". (Thomas Bernhard: Gamla mästare, översättning Jan Erik Bornlid).

Det är en av mina verkliga favoriter bland de europeiska författarna, Thomas Bernhard från Österrike, som skrivit boken Gamla mästare. Det var slumpen som gjorde att orden nu fick en ny och stark betydelse.

Vid Östersjön står jag så nära realiteterna jag kan. Men de tvingar mig inte att böja rygg. Jag är ingen idylliker men önskar ofta att jag fortsatt det jag började för 25 år sedan: att fly, att befinna mig på flykt, att sopa igen spåren bakom mig. 

1 kommentar:

  1. Jag läste klart Houellebecqs 'Serotonin' i natt. Minst sagt dyster roman. Vanligtvis brukar hans böcker locka fram leenden och skratt, han har en spjuveraktig humor och träffsäkerhet i samhällsanalysen och människokännedomen. Mycket lägligt fick jag igår en påstådd spänningsroman som kan bli lagom sommarläsning: 'Perfekt storm' av Arne Weinz, som handlar om det muslimska övertagandet av Sverige inom en nära framtid, 2027. Den har tydligen fått en uppföljare publicerad helt nyligen, och kanske är fler planerade.

    Läste samtidigt på bloggen Snaphanen att Arne Weinz hamnat i Säpo:s sökarljus, han skall väl skrutineras av (S)taten... Det bara ökar mitt intresse för vad han har skrivit. Det var faktiskt senaste lördagsintervjun på Swebbtv som påminde mig om honom och hans bok, som fick mig att beställa den.

    https://snaphanen.dk/2020/06/17/personundersoegelse-af-ustraffede/

    Kuslig utveckling på många fronter: Globaliseringen, med öppna gränser (men de skötsamma hukar hemma medan kriminella går fria) men Sverige en inringad enklav svår att ta sig ur under Coronapandemin, medan invandrare fortsatt tar sig in; med islamiseringen; med åsiktsförföljelsen och deplattformeringen; ekonomin med ökande skulder, låtsaspengar av likvider, en politikerklass som är parasitär och sprätter pengar... Demokraturen, EU-federationen och Överstatligheten är olika lager i konjunktion, för den totala diktaturen.

    SvaraRadera