lördag 13 juni 2020

Krudttønden - dramafilm om terrorattentaten i Köpenhamn

Ni minns säkert det islamistiska attentatet mot Krudttønden och
synagogan i Köpenhamn 2015. Meningen var att Lars Vilks skulle dödas på det möte som arrangerats med deltagare från flera olika europeiska länder, för att diskutera yttrandefrihetens villkor i ett Europa präglat av islamistisk terror. Frankrikes Danmarksambassadör talade också på mötet. Lars Vilks och Helle Merete Brix överlevde, men flera av de danska PET-poliserna blev skottskadad och filmregissören Finn Nørgaard dödades. Vid attentaten mot synagogan dödades deras egen säkerhetsvakt vid entrén, två poliser skottskadades, samtidigt som en fest efter Bat Mitzva-ceremonin pågick där inne. Terroristen El-Hussein själv dödades av dansk polis senare samma dygn.

Nå, nu kan man se filmen på dvd. Det har vi gjort. Förutom att den väcker till livs insikten om islamismens mordiska avsikter, så tycker jag nog att det är en rätt blek historia. Filmen är gjord av två kollegor till mördade Finn Nørgaard. Den har en "uppbygglig" och moraliserande sidohistoria som är både sentimental och obehaglig. Slutsatsen i filmen är att "vi kan bättre", i betydelsen "alla vi människor". Det är klart att vi offras på islamismens altare med den inställningen. Och som ni vet sitter Lars Vilks än idag i så kallat skyddsförvar på hemlig ort, under allt svårare omständigheter.

Hela det faktiska händelseförloppet finns redovisat och återberättat av Helle Merete Brix, och du kan läsa det här.

"I Kulturhuset Krudttønden hade man arrangerat ett diskussionsmöte om yttrande- och tryckfrihet. Medverkande var förutom Lars Vilks också Femen-aktivisten Inna Shevchenko och Frankrikes ambassadör Francois Zimery, curatorn Agnieszka Kolek och Marianna Fox från Passion for Freedom. Det är den 14 februari 2015 mötet ska hållas om eftermiddagen. Vid halv fyra hörs några märkliga smällar. Det är islamisten, dansk-palestiniern Omar Abdel Hamid el-Hussein som anlänt och han försöker skjuta sig in i lokalen med sitt M95 automatgevär som stulits från en hemvärnsman två år tidigare. Han skjuter rakt genom glasväggarna vid entrén, de danska och svenska säkerhetsvakterna besvarar elden. Terroristen lyckas inte ta sig in, men han har skadeskjutit ett par av vakterna. Värst av allt är att han också dödade filmregissören Finn Nørgaard som just då befann sig utanför möteslokalen.

Senare på kvällen angriper terroristen också en vakt, Dan Uzan, utanför den judiska synagogan. Han föll också offer för mördaren, några poliser skottskadades. Men på morgonen den 15 februari hade man lyckats spåra skytten och han dödades i samband med ingripandet. Inne i synagogan pågick en bat mitzvah med en stor skara gäster. Det kunde ha slutat med en massaker, precis som fallet hade kunnat vara på Krudttønden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar