fredag 31 juli 2020

NIMIS fyller fyrtio år idag

Skärmdump från svt

Lars Vilks lever. Nimis lever. Att Lars själv lever är ett mirakel sedan han fick den islamistiska dödsdomen och därtill utsatts för ett väpnat angrepp i Köpenhamn. Att Nimis lever och idag fyller 40 år är också ett mirakel. Drivvedens imponerande kraft har gestaltats av Vilks, inte minst för dess överlevnadsförmåga och stolta uppenbarelse vid den nordvästskånska kusten.

Lars Vilks. Foto: Astrid Nydahl
Själv har jag aldrig vågat mig på klättringen ner till den, men senast denna tidiga sommar besökte en av mina döttrar den och var djupt tagen. Hon är bara en i raden av människor som på plats kunnat insupa Vilks kärva, nästan tjuriga konstverk, det som är ett ständigt pågående och hela tiden föränderligt verk. Varken pyromaner eller myndigheter har lyckats förinta det.

Just denna sommar har vi sett den attraktionskraft Nimis har, Sveriges första jordkonstverk, som svt skriver:
I år fyller Lars Vilks träverk Nimis 40 år. Det enda större konstverk av typen jordkonst i Sverige, byggdes utan tillstånd på Kullaberg naturreservat i Skåne och har mot alla odds, överlevt vädrets makter, länsstyrelsens rivningshot och diverse bränder. 
Nimis är inte bara en skulptur av drivved utan också en pågående kamp. Lars Vilks, mot länsstyrelsen, vandaler och vädrets makter. Under 40 år har byråkratiska rivningshot varvats med mer handgripliga rivningsförsök, och varje ny attack har i sin tur blivit en del av konstverket.
 - Det är ett mirakel, oddsen var väldigt dåliga inledningsvis, säger Lars Vilks, efter att han, vig som en bergsget klättrat ner i ravinen vid Kullaberg nationalpark.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera