tisdag 18 augusti 2020

Belarus-regimen faller kanske snart - men blir det en sammetsrevolution eller en rysk inmarsch?

Skärmdump från DN

Att diktatorn igår blev utbuad av fabriksarbetarna fick många att associera till Rumänien. Den viktiga skillnaden glöms lätt bort. Rumänien betydde just ingenting för Kreml i det ögonblicket. Belarus är mer än viktigt, det är kanske avgörande för dem.

Att man idag talar om en sammetsrevolution leder förstås tankarna till det forna Tjeckoslovakien. Jag var där med min äldste son tre år senare för att bevaka folkomröstningen då landet delades i två. Allt var minst sagt vänligt. Att Minsk-demonstranterna föranleder sådana liknelser beror förstås på att belarusierna har fötts, vuxit upp och levt i ett samhälle där man absolut inte skräpar ner eller våldför sig på det offentliga rummet under normala vardagar. Inte ens under massdemonstrationerna, där våldet fram till för några dagar sedan enbart praktiserades av inrikestrupperna, de ökända.

Nå, det som kalla opposition har snabbt blivit något annat, mer eller mindre en social revolution. Unga människor motar bort sin rädsla, de håller varandras händer, de sjunger, de gläds mitt i eländet.

Så här skriver DN nu på eftermiddagen:
Särskilt anmärkningsvärt är att arbetare i Belarus många statsägda företag – normalt Lukasjenkos maktbas – har börjat strejka. Det gäller till exempel medarbetare vid prestigeföretag som Belaruskali, en av världens största producenter av pottaska, och den stora traktorfabriken MTZ. 
Samtidigt har flera hundra journalister vid statliga tv- och radiokanaler sagt upp sig eller gått i strejk. Droppen för många blev när de fick order att inte bevaka protestmarschen i Minsk i söndags som var den största i landets historia. 
Så här säger en producent som arbetade med ett morgonprogram på tv till Belsat:– Jag avgick frivilligt. När våra barn torteras, hur kan vi då berätta för tittarna hur man lagar en omelett? 
Även inom den diplomatiska kåren har avhoppen börjat. Belarus ambassadör i Slovakien uttalade sig först för oppositionen och meddelade sedan att han avgår. Hans kollega i Spanien gick på tisdagen ut och krävde omräkning av rösterna i presidentvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar