onsdag 5 augusti 2020

Ground Zero Beirut

Skärmdump från brittisk press

Bilderna som kablats ut från Beirut är fasansfulla. Just därför har jag valt att använda denna skärmdump, som utan blod och total förstörelse, ändå säger något om katastrofen. Officiella uppgifter angav på onsdagen att 4.000 människor skadats utöver de minst 100 döda. 90% av stadens hotell är förstörda. 300.000 människor har förlorat sina hem. Överallt poppar uttrycket Ground Zero Beirut upp, och det ter sig befogat.

Nå, varför sker nu detta i just Beirut? Jag skulle våga påstå att Libanon i allt väsentligt är en "failed state". Efter de gyllene festdagarna sedan det fasansfulla inbördeskriget tagit slut, och härjande miliser avväpnats, såg det ett tag ut att kunna bli lugnt. Ordningen stördes huvudsakligen, och störs alltjämt av den islamistiska milisen Hezbollah i söder, som gång på gång försöker provocera Israel till militära interventioner. Men framför allt Syrienkriget har kullkastat mycket. Den ohyggligt stora mängden flyende från Syrien finns inte minst i Libanon. Iran fiskar i det grumliga vattnet, liksom den kriminella krigsregimen under president Assad.

När hamnmyndigheterna säger att de sedan 2014 gjort upprepade försök att få den dumpade och livsfarliga lasten, hämtad från magasinet i Beirut, tvivlar jag inte på att det är ett av flera exempel på vad som sker när en statsapparat krackelerar och landets olika delar slits mellan olika klaner, ekonomiska maffiaintressen och krigsherrar. 

De senaste årens stora och ibland mycket våldsamma protester mot regering och myndigheter har handlat om ren nöd. Människor är förtvivlade i arbetslöshet, fattigdom och brist på livsmedel. Pandemi-regler har bara ökat spänningarna. 

Finns det alls styresmän och andra som förmår hålla samman landet efter denna katastrof kan man nog betrakta det som ett mindre mirakel. När själva den groteskt misslyckade statsbildningen ska falla samman ter sig allt mer osäkert. Det kan ta flera generationer till, men på vägen kommer många att få sina liv förstörda.

3 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera