måndag 10 augusti 2020

Ideologier, telefoner och riggade val

Foto: Astrid Nydahl

"Den som ändå hade en sten att stå på", säger ideologen. Trots att han måste, kan han inte uthärda tanken på att stå med sina egna ben och fötter. Det ska absolut vara en hård sten, en monolit, där svart och vitt aldrig möts, där allt är entydigt och välformulerat.

När jag läser en ny memoar av en av de starkast profilerade danska författarna - bringar klarhet i det cirka 20 augusti - slår det mig att jag med stor lättnad befriade mig från de ideologiska fängelserna innan jag fyllt trettio. De kan vara lika med den stora tryggheten. I deras kollektiv tycker man sig skyddad och säker. Men det är ju en illusion från början till slut. Ideologierna äter sina barn! Den stöter ut och dödar med samma entusiasm som den innesluter och välkomnar.

Måndagen befriar oss rent fysiskt från de 32 plusgrader som förlamade allt under söndagen. Min nya telefon ska börja fungera idag och om det verkligen blir så kan vissa fundamentala ting bli mindre bekymmersamma.

Viktigare än en privat telefon har söndagens val i Belarus varit. Jag avvaktar med spänning resultatet men fruktar att diktatorn på ett eller annat sätt säkrat sig segern (vilket han förstås gjorde). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar