måndag 3 augusti 2020

Landet, tomheten och självbedrägeriet

Olseröd, Skåne 3 augusti kl. 10.34

"Den bästa lösningen för en modern människa vore att bo i en husvagn, det vill säga i en syntes av lägenhet och fordon. Där har vi den fundamentala samtidsideologin: vi är alla fordon, vi är på jakt efter en parkeringsplats, inte något land." Peter Sloterdijk i Världens hjärtslag.

När man nu står här vid Olseröd tänker man på några uppenbara saker. Jag menar inte att stranden är öde eller att Stenshuvud syns så fint. Jag tänker i själva verket på att självbedrägeriet ligger så nära till hands. Se! Här ser det ju helt normalt ut. Fredligt, fridfullt, till synes utan mänskliga konflikter och utan vapenmorden. 

Den skånska kusten kan lura nästan vem som helst. Det är därför huvudstadsborna köpt upp de gamla byarna här. Det är därför myten om "ljuset" på Österlen får horder att färdas här sommartid. Men om det är under tjugo plusgrader ligger det allra mest uppenbara tomt. Kustlinjens skönhet har jag för mig själv. Det är som om det andra Sverige - det högst verkliga och motbjudande - inte fanns.

Blicken mot Stenshuvud och frågan: var hör jag numera hemma? Vilket var mitt land, mina rötter, mitt ursprung och arv? 

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera