söndag 2 augusti 2020

Scholem Alejchems Spekulanten

Scholem Alejchem 1859-1916

Kanske är det förlagan till Spelman på taket, Tevje mjölkutköraren, som de flesta av oss förknippar med ryskfödde jiddischförfattaren Scholem Alejchem. Hans författarnamn var en pseudonym, Alejchem kan översättas med "frid vare med dig", hans födelsenamn var Sholem Naumovich Rabinovich.

Om hans Tevje kom att bli en spelman på taket, kan man säga att hans litterära gestalt Menachem Mendl kom att bli en spelman på börsen. Den lilla boken, översatt till svenska så sent som 1978 av Märta Weiss och utgiven av Hillelförlaget, heter Spekulanten och jag har just läst den.

Boken har starkt självbiografiska inslag, man kan bl.a. notera att författaren själv försökte försörja sig som börsmäklare.

Menachem Mendl är den evige förloraren. Han vill verkligen sin fru Scheine-Scheindl hemma i (fiktiva) Kasrilevke bara väl. Han lovar henne allt från fina tyger till pampiga bostäder i Odessa, bara hans spel på börsen kommer att lyckas. Det gör de, för en dag eller två, men så är allt borta och han är barskrapad. I den brevväxling dem emellan som är själva berättelsen förbannas av han av frun men han släpper aldrig taget om sina framgångsdrömmar. Han kan skriva till henne:
"Genom ett börskontor fick jag kontakt med Petersburg och ordnade en portfölj med allt som är bra och dyrt: Putilov, Transport, Volga och Maltsever och andra aktier som är på uppåtgående. Och, tack gode Gud, det går framåt för mig."
Hustrun låter sig aldrig duperas. Hon tvivlar på allt han skriver, inte minst de många löftena, och hennes kärva brev kan låta så här:
"Det låter som turkiska: Papper, Petersburg, 'Portflöj'! Har han blivit besatt av en ond demon?"
Det slutar förstås inte väl. Kanske det inte ens har slutat när boken gör det. För det sista brevet berättar att han sitter på tåget till Hamburg. Därifrån ska han med en större grupp ta sig till Amerika, ty:
"det sägs att guldet rullar på gatorna. Pengarna kallas dollar ooch människorna - människorna höjer man till skyarna, för att inte tala om judarna - de är gräddan i Amerika. Alla försäkrar mig om att i Amerika kommer det att gå bra för mig". 
Det är inte utan att man vill fälla en tår för hans hustru. Också i detta lilla format kan Alejchem säga något väsentligt om hur livet gestaltade sig för dessa ryska judar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar