söndag 23 augusti 2020

Somalisk "anhöriginvandring" i amerikansk roman

Elisabeth Strout, född 1956 i amerikanska Portland, har en engelsk juristutbildning och är numera bosatt i New York. Hon började sin författarbana med kortare berättelser i olika tidskrifter och bokdebuterade 1998 med romanen Amy and Isabelle. 2009 fick hon Pulitzerpriset för romanen Olive Kitteridge. 
 
Hennes roman heter The Burgess Boys och skildrar syskonrelationernas specifika problematik. I centrum står Jim Burgess och hans två yngre tvillingssyskon Bob och Susan. De båda bröderna bor i Brooklyn. Till denna intrig vävs också en berättelse om ett samhälle med stor somalisk inflyttning, Shirley Falls. Strout räds inte att komplicera de svåruppnådda relationerna mellan lokalbefolkningen och denna afrikanska kultur vilket gör att man tydligt ser hennes ambitioner (och jag kan inte låta bli att ställa mig frågan: finns det en svensk författare som skulle förmå skriva en liknande skildring av till exempel ett mindre svenskt samhälle som plötsligt blir en magnet för somalisk anhöriginvandring? Hur skulle en sådan svensk roman tas emot på kultursidorna?)
 
Elisabeth Strout är en driven berättare som kan skapa trovärdiga gestalter och hennes roman bekräftar hennes ställning som en av den samtida amerikanska litteraturens sensibla skildrare av vardagslivets mödor, konflikter och glädjeämnen. Och så kastar den förstås en skugga över ett land vi brukade kalla Sverige!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar