lördag 19 september 2020

Den digitala diktaturens hårda villkor

 

Foto: Astrid Nydahl
 

Varför tror man att man kan gömma sig från den digitala diktaturen? Jag har alldeles för länge trott att jag skulle klara mig med billigaste mobilen och ett enkelt adsl. Bredband? Fiber? Jag har tackat nej. Men på fredagen kom dråpslaget med ett brev från vår lokala firma. De stänger stationen för adsl-trafik vid årsskiftet. Undersökte möjligheten med mobilt bredband. Icke att det fungerar med min telefon.

Ska vi krypa till korset och installera fiber för dryga tjugotusen på kredit, i ett hyrt hus? Så blir det nog. Sura pengar i en bostad vi, mänskligt att döma, inte kommer att kunna bo kvar i många år till. Vi hyr sedan sjutton år av ett par som närmar sig de nittio. Jag har aldrig haft en bättre bostad. Här finns allt, också stora ytor för bibliotek och samvaro. Här finns friden parallellt med närheten till sjukhus, sociala nödvändigheter och en död stadskärna. Vad kan man mer begära?

Allt har ett slut, det vet jag med mitt förnuft. Men fram till slutet skulle jag vilja verka rationellt utan att den digitala diktaturen bestämmer alla villkoren. Men den analoga världen har länge legat och flämtat i ett dike och snart begraver man den under diverse metalliskt kvävande skikt.

6 kommentarer:

 1. Får jag komma med ett förslag på alternativ till fiber? Ett USB-modem för mobilt bredband tillsammans med ett jämförelsevis billigt abonnemang. Exempelvis ett Huawei E3372 -modem för 600-700 kr och ett Hallonabonnemang 20 GB för 149 kr/mån (eller 100 GB för 249 kr/mån). Hallon använder operatör 3s nät och det kan vara värt att först kontrollera mot deras täckningskarta hur täckningen kan tänkas vara där man bor.

  Några länkar:
  https://www.computersalg.se/i/3625161/huawei-e3372-traadlos-mobilmodem-4g?sq=Huawei%20E3372%20
  https://www.hallon.se/bredband
  https://www.hallon.se/om-oss/mobiltackning

  Matti

  SvaraRadera
 2. Tack Matti för hjälpen.
  Vi har funnit en sådan lösning och får hjälp av en
  kunnig ung man när det blir dags i november.

  SvaraRadera
 3. HVIS du har fungerende net på en mobil, så har man ofte meget mere end man skal anvende. Går du på nettet via telefonen, får du en fin forbindelse. Jeg har det i al fald på min telefon.

  SvaraRadera
 4. Du får alt en gratis forbindelse, eftersom at du allerede betaler for den

  SvaraRadera
 5. Tack Steen! Lösningen är funnen via trådlös router!

  SvaraRadera
 6. Det är riktigt att man med en smartphone oftast kan få bredband även till sin dator, genom att använda WiFi för överföringen, men det brukar bli dyrare per GB än med ett abonnemang för mobilt bredband.

  Tack själv Thomas, för bloggen!

  Matti

  SvaraRadera