onsdag 14 oktober 2020

Covid-döden i Stockholm och annat

Foto: Astrid Nydahl
 

Maciej Zaremba är tillbaka med ett kraftfullt och exceptionellt avslöjande reportage. Den här gången handlar det om Corona-döden i Stockholm. Reportaget innehåller mycket detaljinformation och man bör läsa det i sin helhet. Gör det här. Men alldeles mot slutet kommer det en uppgift som borde vara en sensation i varje land som gör anspråk på att vara en demokrati. Uppgiften visar dock på något helt annat. Den visar på partiets makt och oavbrutna korrumperande tradition. Vem var det som sa att partiboken inte spelar roll längre? Tag lärdom av detta: 

Året 2017 utlystes tjänsten ”Enhetschef Allmänmedicin och geriatrik”. Högskoleexamen var ett krav, erfarenhet av sjukvården en välkommen merit. 18 personer sökte. Deras ansökningar är utgallrade. Men jag har hjälpligt kunnat spåra alla utom två.

Av dessa sexton tycks elva varit medicinare eller haft annan vårdutbildning på högskolenivå. Av de övriga fem hade fyra högskoleexamen. Den siste hade ingetdera. I en normal förvaltning skulle hans ansökan returneras oläst. Men han fick alltså jobbet: Christoffer Bernsköld, 34, yrkespolitiker, just då arbetslös. Hans meriter: länsordförande i SSU och senare ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Östergötland, nyvald ledamot av SAP:s styrelse.

 

***

 

Hur ska man tolka fortsättningen inom den så kallade "svenska akademien"? Steve Sem- Sandberg har blivit invald. Så fint de belönar sina rövslickare. Sem-Sandbergs spik i kistan kom när han för ett år sedan angrep Johannes Anuyru för dennes skarpa kritik mot valet av Peter Handke. Sem-Sandberg försvarade där "den rena konsten" med att Handke inte skulle svärtas för "sina åsikters skull". Åsikter? Aktivt försvar för Milosevic´s folkmord i Bosnien och tal på folkmördarens begravning? Dessvärre ligger hela den debatten nu i låsta artiklar i GP. Men det hela började i tv-programmet Babel.

 

Att också Ingrid Carlberg valts in får mig mest att tänka, att det är tragiskt. Å andra sidan tänker jag att det kanske, också för henne, är den akademiska karriärens höjdpunkt. Men en viktig författare slukas av bunkergänget. Tack och lov kan man återvända till några av hennes bästa böcker, som boken om Wallenbergs öde, samt den senaste, Nobel:den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris. Är det inte något lurt också med detta inval? En tegelsten, en hyllad sådan, om Nobel och så blir man invald i "akademien".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar