![]() |
Foto: Astrid Nydahl |
Håkan Lindgren är en av få svenska skribenter som med sina artiklar i Svenskan kan väcka den sömnige. I en ny understreckare avhandlar han något av det värsta i svensk offentlighet, mass- och flockbeteendet:
Människor som saknar en tydlig auktoritet börjar tänka att det är tryggast att hålla sig till majoriteten. Fåren längst inne i flocken blir inte tagna av vargen, det vet man, även om man inte vet vilken sorts varg som kommer att dyka upp härnäst. I brist på bättre blir majoriteten den enda auktoriteten, en auktoritet som inte behöver några argument. Den har alltid rätt i kraft av sitt antal.
Det är därför, tror jag, som svensk offentlig debatt ser ut som den gör. Den är hyperkänslig för trender, vilket inte behöver vara något fel, men vilken fråga man än väljer att samlas kring – metoo, flygskam eller något annat – är det aldrig idéer och principer som är det viktiga, bara gemenskapen, tillhörigheten till en grupp som är så stor att den inte kan ifrågasättas. En grupp som känner att den har samtiden på sin sida. De idéer man samlas kring kan vara alldeles utmärkta eller suspekta, det trista är att det inte spelar någon roll. En offentlighet som fungerar på det här sättet kommer att svika varje idé eftersom den inte sätter något värde på den.
Och tänk om opinionen svänger? Man får inte byta åsikt för tidigt, men inte heller för sent; det gäller att skärpa sina sinnen för vart majoriteten är på väg härnäst.
Vad får detta för konsekvenser? Vi ser det varje dag. Vi hör det varje dag. Man kunde säga, att det viktigaste av allt i Sverige, är att ha den för dagen rätta åsikten. Ogenomtänkt men alltid den rätta. Det får förödande konsekvenser, inte minst för unga människor. De lär sig bokstavligt talat att söka skydd i flocken. Minsta lilla avvikelse stöter ut.
Jag ser på Instagram två uttryck för den här typen av rätt åsikt. Det ena är sångerskan Lisa Nilsson, det andra en ung frikyrkopastor som just kommit ut med en bok om tro och tvivel. De är synnerligen slumpvis valda och jag har inte letat efter fler. Men de finns i miljonupplaga. Båda dessa kvinnor måste i bild visa sin trendkänsliga anpasslighet:
"Feministpastorn" kallar hon sig.
Behöver någon tvivla på Lisa Nilssons "ståndpunkt? Nej, just det.
Amerikansk politik är en dokussåpa. Den domineras av en som är en mästare på detta.
SvaraRaderaSvensk politik är förljugen och hycklande. Den domineras av de som är mästare på detta. Lööf, Löfven och Löwin.
Snart skola löven falla.
Bo Adolfsson, Hjo
Såg en debatt på svensk tv en gång, och en deltagare replikerade: "Jag tror du är ganska ensam om den åsikten." Det var tydligen ett fullständigt argument.
SvaraRaderaDe med "rätta åsikter" är väldigt högljudda, prioriterade i pressen och synliga i TV mm. Vi andra, till ex. alla jag känner, har andra åsikter. Vissa av oss är högljudda men de flesta lever bara sina liv och några har gett upp att höras.
SvaraRaderaTrender går. Vi som är gamla har överlevt flera.
Tack! Bo, är du inte väl optimistisk? Anders, din boplats har inte kommit lika långt. Det är därför jag valt bort svenska Rapport och iställlet ser Uutiset varje dag. Elina, du har alldeles rätt, frågan är om det i framtiden går att överleva dem.
SvaraRaderaIlmar Laaban hävdade med emfas att man måste våga tänka tanken till slut. (Alltså inte fega ur mitt i...) Sedan värdera, analysera sin tanke.
SvaraRadera/Mats B-P
Jag blir alltmer övertygad om att konsensusen och konformismen utgör kärnan och överideologin i svensk mentalitet. Lindgrens text utgör bara ytterligare ett becis för det. Den kan sen draperas i sosseri, vänsterism, multikulti, Gretasekt, NPM, marknadsliberalism, BLM. Det spelar ingen roll. Det är tendensen till konsensus och konformismen som utgör konstanten.
SvaraRadera