torsdag 8 oktober 2020

Obskyrt gäng delar ut litterärt pris idag

Foto: Astrid Nydahl
  

Lek med tanken: Ett gäng hel- och halvkriminella som skaffat sig några kvinnliga alibin, ska idag dela ut ett pris i litteratur. Hade vi brytt oss? Hade vi inte för länge sedan lärt oss att dessa ljusskygga varelser bara förtjänar tystnad?

Ja, det är idag som den så kallade "svenska akademien" berättar vilken författare som med en ansenlig summa pengar ska dras in i kretsen. Det är en skam. Och det förtjänar egentligen bara tystnad. Under dagen lär vi bli varse att landets kulturredaktioner inte delar den uppfattningen. I själva verket har de redan lyckats förtränga alla vidrigheterna. Att de drev bort Sara Danius när hon var dödssjuk har de också glömt.

I bästa fall skulle jag kalla dem för ett obskyrt gäng. 

***

Eftersom svensk dagspress nu i flera dagar skrivit hyllande minnesord om en herre vid namn van Halen, som jag inte kände till, men var tvingad att efterforska, kan jag meddela att han är en av många "hårdrockare" som förstört livet och nattsömnen för miljoner människor. Vari hans storhet bestod är jag inte människa att förstå. Däremot förstår jag att det var sådana som han, som tvingade mig bort från min barndoms förort i Malmö. Det där dunkandet i väggarna drev mig nära stupet och flykten till tysta omgivningar var enda räddningen. Jag antar att det är samma press som idag kommer att hylla den s.k. "svenska akademien".

 

1 kommentar: