söndag 25 oktober 2020

Sverige, gratisparadiset dit du kan komma och leva utan tillstånd

Varningsskylt vid Ivösjön. Foto: TN
 

Jag läser ett TT-telegram och som söndagsläsning erbjuder jag några delar av det, till eftertanke och som en bild av det Sverige som tvingats på oss:

Trots politikernas ambitioner att fler ska utvisas har möjligheterna för asylsökande att gå under jord inte minskat – och polisens förmåga har inte stärkts, enligt gränspolischef Patrik Engström.

Rekordåret 2015 sökte 163 000 personer asyl i Sverige. Av dessa har 47 000 fått avslag. Hur många av dessa som lämnat landet kan Migrationsverket inte svara på.

Däremot vet man att 9 000 fortfarande är inskrivna hos Migrationsverket, bland annat efter att ha sökt asyl på nytt. 13 000 är bosatta i kommuner runt om i landet utan att ha uppehållstillstånd. Och ytterligare 14 000 är avvikna, de har alltså gått under jord och försvunnit (...)

Är det inte fantastiskt? På 1980-talet bistod jag en familj - en av döttrarna flyttade hem till oss och blev sedan min fosterdotter - eftersom jag hade svårt att acceptera att deras pappa hade lurat in dem i en ond cirkel. Då gick det inte att "gå under jorden" så lättvindigt. Tvärtom var vi hårt uppvaktade. Jämfört med idag hade vi aldrig behövt leva under sådan press som vi gjorde. Men lita på att resultatet blev så mycket bättre. Fosterdotterns äldsta flicka är idag dryga 30, har ett fast och bra jobb, sambo med en svensk ingenjör och mamma till en pojke som just denna helg gratuleras på sin ettårsdag. Läs vidare i TT-texten:

Ett antal länder accepterar dessutom bara att ta emot sina medborgare om de återvänder frivilligt. Just nu gäller det främst Irak, Somalia, Iran och Libanon. Att skicka personer dit med tvång går inte.

— Det betyder att personer som ska utvisas till dessa länder i stort sett själva avgör om en utvisning ska kunna genomföras eller inte, säger Patrik Engström.

Just nu väntar 1 937 personer på utvisning till Irak som inte kan verkställas, och 815 till Somalia (...)

Här blottas ett av de verkligt grundläggande problemen: de som gömmer sig kommer från några av islams mest problemfyllda länder. Irak, Syrien, Somalia, Afghanistan och andra. De blir så småningom lätta att värva för terrordåd. Bara den som är blind missar dem. Dessutom är de ett stort vardagsproblem, inte minst för svenska tonårstjejer som trakasseras och allt för ofta också våldtas. Här nu en sista TT-bit:

TTIngen vet hur många människor som lever i Sverige utan tillstånd. Men gruppen växer år för år, även om det inte syns i statistiken. Efter fyra år avskrivs ärendena, oavsett om personen lämnat landet eller inte.

— Om personen är kvar kan den antingen söka asyl på nytt, eller så låter den bli det och gör det först om den blir anträffad. Men slutsatsen är att det sannolikt finns betydligt fler människor än de 12 000 som mer eller mindre ständigt är efterlysta som vistas olovligen i landet, säger Patrik Engström.

Han poängterar att samtidigt som de är efterlysta av polisen handlar det om en utsatt grupp.

– I den här gruppen är det en väldigt stor risk att man utsätts för brott, men också att man drivs in i att begå brott. Många upplever att de har väldigt lite att förlora, säger Patrik Engström.

Anja Haglund/TT

Till eländet sällar sig under lördagen vår mest kände minister, Morgan Johansson, med dessa ord, som det ska bli ytterst intressant att följa upp, om och när de blir verklighet:  

– Hela vår poäng är den att Sverige genom sin lagstiftning inte ska vara en slags magnet för asylsökande som vi var tidigare, säger Morgan Johansson.

 

 

1 kommentar:

  1. UD gör än hårt reklam för alla bidrag familjer kan få, till och med gratis med barn i bussen. Så...Inget om att ditt arbete betalar det.

    SvaraRadera