lördag 10 oktober 2020

USA som sjukdomstillstånd


 

Det kan inte finnas lämpligare litteratur om ett havererat sjukvårdssystem än Timothy Snyders nya bok Our Malady. Att boken alls blev skriven berodde på att Snyder själv hamnade i mycket svår sjukdom, som just på grund av en icke-fungerande sjukhusvård nära nog dödade honom.

Snyder är noga med att påpeka att han är en privilegierad man som har ett bra försäkringsskydd. Men det var till föga hjälp i ett system där man skickar hem patienterna så fort som möjligt, och i vissa fall, som just Snyders, ignorerar tecken på att något är allvarligt fel. Så från en banal blindtarmsoperation blir det en skada på hans lever, vilket i sin tur leder honom in i sepsis.

"The hospital billboards along our highways and the pharmaceutical ads on our television screens give us an upbeat message about technology despite our worsening malady."

Timothy Snyders bok utgår från hans egen sjukdom och fruktansvärda erfarenhet av ett antal storsjukhus. Men han skriver också in den mot bakgrund av den pågående pandemin, och går dessutom vidare till en analys av ett helt system baserat på profitjakt och snabba lösningar. Om den rådande kapitalismen kan han ändå avslutningsvis säga:

"If it is liberty that we want, then we do not sacrifice human freedom to market dogma,but rather make markets work for freedom."

***

Idag är det sex år sedan min yngste son Tobias lämnade oss. Han finns i mina tankar.


Tobias Löv Nydahl (1986-2014). Sista bilden tagen i juli 2014 av Astrid Nydahl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar