torsdag 19 november 2020

Pandemin, hyckleriet och konsekvensbristen

Foto: Astrid Nydahl

“In the face of a deeply individualistic culture, we offer community. Against consumerism, we talk about the things that have value but not a price. Against cynicism, we dare to admire and respect. In the face of fragmenting families, we believe in consecrating relationships.” (Rabbi Jonathan Sachs, avliden vid 72 års ålder, den 7 november i London)

Det finns både på individuell och nationell nivå ett utbrett hyckleri kring pandemin. 

Hyckleriet syns tydligast i bristen på konsekvens. Biograf med stor salong för filmpublik? Åtta personer! Öppna, stora idrottsarenor med möjlighet till stora avstånd? Noll publik! Gymnasieskolor med tjugo elever i varje klassrum? Kör på, det är inga problem! Tunnelbanestationer med stor trängsel och närmast intima avstånd? Kör på! Människor måste få åka till jobb.

Individen lär sig snabbt att leva utifrån detta hyckleri. Vecka ett och två efter nya påbud är det ganska öde i butikerna. Sedan börjar det rinna till igen av konsumtionsskadade individer. Låt oss återkomma om den svarta fredagen och den stundande julklappsorgien. Det kommer att bjudas många tillfällen till sociala och kulturella studier. En faktor det nästan inte yppats ett ord om sedan pandemiutbrottet, är de avgörande skillnaderna i beteende mellan svenskar och Mellanöstern-födda. Vi har sett det här, flera gånger i veckan. Nåde den som påpekar och ber om distans.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar