söndag 15 november 2020

Pedofilerna och mardrömmarna

Foto: Astrid Nydahl
 

Pedofilerna är alltid verksamma. Jag läste för en tid sedan Vanessa Springoras bok Samtycket, en kuslig berättelse om pedofili i den övre litterära Paris-kretsen (min recension finns här). Med alla döttrar och flick-barnbarn vi har är detta den värsta mardrömmen. Om något sådant skulle drabba dem vet i alla fall inte jag hur jag skulle reagera.

Just ikväll börjar SVT sända en dramaserie om ett mord begånget av en pedofil. Det inträffade alldeles i närheten av Sätaröd i Skåne, där min familj levde på den tiden. Vi bodde några byvägar bort ifrån där den mördade och skändade flickan hittades. Det påverkade oss alla djupt. Särskilt minns jag en av mina döttrar som inte vågade gå ut. Hon var lika gammal som den mördade flickan Helén Nilsson, tio år. 

Nu ska vi se serien, av flera skäl, men inte minst för att de inblandade poliserna anser den ytterst trovärdig och välgjord. Jakten på en mördare heter den, och den går på TV1 klockan 21.00 ikväll och är sex avsnitt lång. Finns också på SVT Play.


2 kommentarer:

  1. Jag har just sett de två första avsnitten på SVT Play. Det är mycket välgjort och suggestivt skildrat. Polisens "inre liv" inte minst. Det kvarstår obehagskänslor i mig efteråt, faktiskt.

    SvaraRadera
  2. Tack Stefan,
    Jag blev också illa berörd, kanske mest för att det väckte några obehagliga minnen.

    SvaraRadera