måndag 2 november 2020

Ulf Bergqvist är död, en fadokulturens röst har tystnat

Omslagsbilden är tagen av Ulf Bergqvist
 

Vår främste kännare av den portugisiska fado-musiken, Ulf Bergqvist, är död. Han hittades i sin lägenhet. Han blev drygt 70 år gammal. Jag fick dödsbudet natten till idag av Krister Renard i Lissabon. Ulfs fado- och kulturblogg finns kvar, den är en rik källa till kunskap. Ulf föddes 1949 och har arbetat som frilansande förlagsredaktör. Han har medverkat i ett stort antal läroböcker i svenska och geografi, men också utgivit egna diktsamlingar. Hans musikartiklar har handlat om såväl jazz som klassiskt, t.ex. Brahms, Purcell och Monteverdi. Under många år i Sveriges Radio P2 gjorde han bland annat Opp, Amaryllis, samt ett hundratal nattprogram. Han var en mångårig medarbetare i musikmagasinet Lira, där han skrev om fado-skivor.

Ulf och jag gjorde gemensamt boken Lissabon. Miljöer, människor, musik 2008 och det var en stor glädje att få arbeta tillsammans med honom. Idag finns han i mina tankar. Krister Renard var en av flera medverkande i boken

Här skriver jag om hans bok Fado. En vägvisare till musiken och musikerna, som utkom 2013. Det är en lysande introduktion till musiken och livet i fadons värld. Jag skrev i min recension bland annat detta:

Det som började i rännstenen och fick sin självklara boning i fadohusen kunde sedan, inte minst med renässansen på 1980- och 1990-talen bli en del av en internationell konsertkultur. Ulf Bergqvist är en människa som gärna framställer saker metodiskt och överskådligt. Därför är det också alldeles logiskt att han på ett par ställen i boken gör katalogtexter av sina kunskaper. Det gäller både i förteckningen av viktiga termer och begrepp i fadon, samt om musikerna och den tillgängliga litteraturen och fadon på cd och dvd.

4 kommentarer:

 1. Nej, men så oväntat och sorgligt! Så hastigt allt kan ta slut! Jag har följt hans blogg ända sen han startade den, med dess ovärderliga recensioner av fadomusik, också de nya stjärnornas inspelningar.

  SvaraRadera
 2. Tack Einar,
  Jag fick dödsbudet i natt och blev chockad.
  Krister i Lissabon talade med honom en dryg vecka tidigare, då var han "förkyld" som vi brukar säga. Har Covid varit dödsorsaken blir i alla fall inte jag förvånad, men det vet jag inte säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej
   Har det blivit klart om Covid varit dödsorsaken?
   R.I.P...

   Radera
 3. Jag fick höra det idag, när jag skulle gratulera honom. Så sorgligt. Frid över hans minne. Jag delade verkligen hans stora intresse för Fado.

  SvaraRadera