måndag 16 november 2020

Undantagsmänniskans regelverk. Samt något om religionskrig

Foto: Astrid Nydahl

 

Kan man vara en undantagsmänniska med regelverk? Det enda regelverk jag tillåter mig själv, är det som går på tvärs mot rådande ordning. Att inlemma sig själv i konsumismens hetsiga dårskap vore att förråda det enda avgörande undantaget. Ett liv grundat på penningens princip är i grunden nihilism och dödslängtan.

Undantaget är motsatsen till regelverk. Ändå vore ett liv utan den regeln meningslöst. I samma ögonblick jag attraherades av en svart fredag, en julhandel eller en tredje marknadsmekanism skulle jag ha förrått allt det som kunde kallas undantag. 

Risken finns. Men risken är mycket liten, eftersom regeln i själva verket är en livshållning. 

***

I Berlingske skriver Sørine Gotfredsen:

"For hver gang, der sker et blodigt islamistisk angreb i Europa, vokser tendensen. For hver gang vil flere finde det lidt mere naturligt at tale om begrebet religionskrig, hvilket naturligvis gør sig særligt gældende, når kirken rammes, som det senest skete i Nice.

Den kristne kirke må for en fanatisk islamist fremstå som noget af det mest provokerende i den vestlige verden, og selv i denne sekulære europæiske modernitet udgør kirken fortsat ét af samfundets mest værdiladede pulsslag."

Mer skrämmande kan inte nutidsbilden tecknas. Islamismen känner vi. Dess terror, dess hat. Men att de kunde få oss - sekulära, tänkande människor - att tala om religionskrig igen, är något av det värsta som kunde ske. Att islamisterna slår till mot kyrkor och dess präster är ett kusligt steg ner mot avgrunden. Men inte för att vi skulle vilja ett religionskrig, utan för att den kristna kyrkan sedan länge lever och verkar i ett sekulärt Europa. Islams predikanter kan naturligtvis inte förstå det. Hela deras teologi går ut på att det finns en enda sanning och att den kräver lydnad och att varje ifrågasättande ska bestraffas. Så kan jag tänka mig att den verkliga motsättningen ser ut. Islam är inte möjlig att förena med frihet och demokrati, eftersom det är en totalitär lära.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar