söndag 6 december 2020

Andra advent, Hammarshus, danske kungen och shoppingrundorna

Mobilfoto från Olseröd när de första snöflingorna föll: T.N.
 

Det var en leråker som fanns där, när vi kom från Önnestad för sjutton år sedan, för att bosätta oss här, på vägen mellan Hammarslund och Viby. Hammarshus var på den gamla tiden ortens storgods, som omfattade hela sjuttio gårdar, (läs om dess magnifika historia), här träffade den danska kungen sina skånska herrar och så småningom skulle det skapas ett "svenskt Skåne". 

Platsens betydelse kan inte underskattas. Ändå var det just det kommunpolitikerna och ägarna gjorde när de beslutade sig för att bygga ett av Sveriges största shopping-palats på den näringsrika jorden, det s.k. C4, symbolen snodde de från kommunen (Christan den fjärde). Ja, det är mer än 400 år sedan den danska kungen här utfärdade det betydande brev som lade grunden för Kristianstad som stad.

Nå, från vårt gavelfönster kunde vi skåda mot denna viktiga plats. Vad ser vi nu? Dygnet runt ser vi gallerian, kvälls- och nattid lyser dess neonlogga in i husen. Det inte bara äcklar mig, det fyller mig med vrede när jag tänker på vad svenska kommunpolitiker nedlåter sig till.

Det är andra advent. Människor åker till C4 för att köpa julklappar. Tack och lov är de färre än normalt. Ändå svindlar det för mig när jag tänker på hur denna ärorika skånska stad sålts ut totalt (glöm inte att också centrum fått sin Berlinmur, det väldiga och till hälften helt tomma Galleria Boulevard som delar stadskärnan i två delar).

 

1 kommentar:

  1. "C4" låter ödesmättat. Det är benämningen på en sorts sprängdeg, C-4. Kanske en passande symbol för konsumismens och kulturens tomma kalorier.

    SvaraRadera