lördag 5 december 2020

Att stiga ner i de yngstas "svenska"

Foto: Astrid Nydahl

Jag ser mycket film. Textremsorna är alltid ett problem eftersom felöversättningar och felstavningar är ytterst vanliga. Men hela vårt arma land är ju plågat av ett nytt språk som kan karaktäriseras som infantilt och slarvigt. Under fredagen satt jag i en så kallad chatt med ett företag från vilket jag väntade på en faktura. Nedanstående är en helt autentisk kopiering av delar av detta "samtal":

Stämer det nummret?

Efter som att den inte är skapad är det svårt att säga. JAg skulle gissa på att det kommer i december men då det inte finns en skapad kan jag inte svara på när

3 kommentarer:

 1. Så fort en dator inträdde i mitt hem köpte jag ett avancerat rättstavningsprogram i svenska eftersom jag inte kan alla vändningarna i språket. Det var perfekt. Men det uppdaterades aldrig och idag hittar jag inte liknande program. Skulle behövas.
  Ibland känns att alla är gravt ordblinda och inte ens använder Google rättstavning. Men den gör ju inga meningar begripliga bara vissa rättelser.
  Visst är svenska språket döende. Som barnbarnet 9 år sa när han började i engelska skolan: man måste ha ett språk som gäller i världen. Vad tror du jag köper som julklapp? Böcker på svenska förstås.
  Det sägs att elever i Universitet kan varken skriva eller läsa ordentligt. Nog faller landet isär med sådan akademikerklass.

  SvaraRadera
 2. Thomas jag hoppas du inte syftar på mitt senaste inlägg; jag ser så dåligt utan glasögon att det lätt blir smärre staf-fel!

  Mats B-P, Linköping

  SvaraRadera