onsdag 30 december 2020

Brokiga blad ur Ystads historia

 

De bildar en fin duo, konstnären Börje Berglund och författaren Per Erik Tell. Så sent som för sju månader sedan utkom de med Brokiga blad ur Kristianstads historia, och nu är turen kommen till Ystad.

De här böckerna är alfabetiskt uppbyggda, och just därför ter det sig självklart att börja med Ales stenar och sluta med Österlenporten.

Detta är förstås en bok för var och en som inbillar sig att Ystad är synonymt med Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander. Den synonymen finns förstås, och det torde i hög grad bero på tidsandan som premierar varje kriminalhistoria. Men staden är så oerhört mycket mer och intressantare. 

Vad kan man inte lära sig om dragonerna, Gråbröderna, korsvirkeskulturen, danska författarinnan Ditte Cederstrand, Revhusen och sandskogen? Mycket! Själv hade jag förbindelse med staden en gång i tiden. Tänker bara gott om den. Ystadsborna är härliga, både i sin dialekt och sin attityd till livet och vardagen.

Har då Berglund & Tell alldeles struntat i  kommissarie Kurt Wallander? Nej, det har de inte. Men de påminner om att Ystad redan 1953 blev filmkuliss i Ingmar Bergmans Gycklarens afton. Men Bergman var förstås Mankells svärfar. Så kan man knyta ihop berättelser. Och det är något Berglund & Tell är mycket bra på. Rekommenderas för såväl Ystads-farare som fåtöljresenärer.

1 kommentar:

  1. Hasse och Tage filmade delvis Pettersson och Bender där på 1980 talet...
    Jag var medskyldig!

    Jungman Jansson

    SvaraRadera