fredag 18 december 2020

København - julens och drömmarnas vackra huvudstad

Foto: Astrid Nydahl
 

Den danska huvudstaden ligger stängd. København har i hela mitt liv varit den stora staden, drömmarnas, mötenas, middagarnas, krogarnas, antikvariatens, kärlekens och äventyrens stad. Som skåning vänder man blicken dit, inte norrut till den allt mer skruvade och politiskt inavlade svenska huvudstaden.

Nu är det väldigt länge sedan vi såg henne. Bilden ovan är tagen en mycket kall och mörk vinterkväll för några år sedan, då vi gjorde oss en helg och gärna kikade in i denna vackra bokhandel (som de flesta andra är den nerlagd). Senaste besöket var hos Snaphanen, med smørrebrød och ädla drycker på Told og snaps, före den långa promenaden till Kongens Have. 

Nu kommer vi inte dit. Blir inte insläppta. Danskarna har i princip stängt landet, och så kommer det att förbli en bit in i januari innan ny prövning sker. Vi tillämpar samma politik här hemma, "det ligger ingen snö på taken, endast tomten är vaken", och vi skulle inte ens leka med tanken att flänga runt bland köptokiga jullängtare. Brunkålen är färdig, det är också köttbullarna. Allt det bästa står och väntar i förråden.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar