måndag 28 december 2020

Våldet som "drabbat vår region" - en svensk följetong

Foto: Astrid Nydahl
 

Sveriges Radio meddelade i helgen nya uppgifter om våldsutövningen i vårt arma lands undre regioner. De är varken nya eller nyheter utan i allt väsenligt uppdateringar av en svensk följetong:

 

Under året har antalet våldsdåd som kopplas till den grova organiserade brottsligheten legat på en fortsatt hög nivå, och på vissa håll i landet har det dödliga skjutvapenvåldet ökat.

I polisregion Stockholm och Öst har fler personer skjutits ihjäl under 2020 jämfört med 2019, medan antalet är färre i till exempel polisregion Syd

 

"Det är friktioner mellan nätverk som krigar om främst narkotikamarknaden som gör att det här har drabbat vår region" säger Jan Hofvenstam, underrättelsechef i polisregion Öst.

 

Detta var i all väsentligt gamla nyheter. Alla vet. Alla. Men ytterst få gör något för att få ett slut på det som ”drabbat vår region”. Saken är den att hela riket är ”drabbat”. Men den sortens polisiära och politiska vokabulär får man det att låta som något av naturen givet. Som om handgripliga beslut och åtgärder vore meningslösa. Om Sverige fortsätter på den inslagna vägen kommer inte någon att se en väg ut ur vapen- och bombhelvetet, det som ”drabbat vår region”. 

 

Svensk följetong? Nej, inte särskilt svensk heller. 


***


Vill man fördjupa sig i ämnet ska man absolut läsa Polisens rapport som finns här.


Nästan en människa i veckan skjuts ihjäl i Sverige. Många av skjutningarna har kopplingar till utsatta områden där det ofta förekommer öppen narkotikahandel, finns en stark tystnadskultur och pojkar och unga män som upplever utanförskap dras in i kriminalitet.

Polisens bedömning är att många av morden beställs av ledande personer högre upp i den kriminella hierarkin. De genomförs, ibland mot betalning eller för att komma högre upp i hierarkin, av unga män som är rena utförare. Polisens underrättelsebild är att anstiftaren kan befinna sig flera led från utföraren och att utförarna många gånger ångrar sig men inte törs dra sig ur.

 

 

1 kommentar:

  1. När polisen gläder sig åt att kunna gå in på ett "utsatt område" obehindrat låter det lik krig där fienden har retirerat för en stund.
    Ja läs rapporten..

    SvaraRadera