tisdag 19 januari 2021

Hur står det till i USA och Ryssland?

Foto: Astrid Nydahl
 

Hur står det till i en nation där det behövs dryga tjugotusen tungt beväpnade män för att man ska kunna genomföra en presidentinstallation?

Svaret ger sig självt. Det står mycket illa till i USA. Men det är varken demoner eller mysterier som orsakat det. Konkreta svar finns på alla frågor, det är bara att läsa på. De skriande orättvisorna, ekonomiska och sociala, har lagt grunden till ett i praktiken delat land, där de två hälfterna rör sig åt varsitt håll. Det har talats om farorna för ett inbördeskrig. Man ska förstås inte underskatta den faran. I så fall vore USA ett steg före Europa i en "utveckling" som kan leda till värsta tänkbara katastrofer. De nu pågående inräknade.

Det märkliga i svenska betraktelser av utvecklingen är att det varken hojtas eller diskuteras en tiondel så mycket kring Putins Ryssland. När nu Aleksej Navalnyj ändå vågade sig hem efter förgiftningen greps han direkt. Vad kallar man en sådan ordning? I mina ögon är det en diktatur som gamla Ryssland återvänt till, en diktatur som har sin trygghet och ordning. För vem och i vilka syften? 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar